open-navfaktor-logo
search
Vlada odobrila
Nove mjere u Federaciji BiH zbog pogoršanja epidemiološke situacije
Približavanje medicinskih timova za vakcinaciju stanovništvu, uvođenje potvrda (vakcinisan, prebolio, testiran) za uposlenike u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i javnim ustanovama, otvaranje više vakcinalnih punktova...samo su neke od novih mjera koje će se početi primjenjivati u narednom periodu u Federacije BiH, kazala je danas u Sarajevu Marina Bera iz Federalog ministarstva zdravstva.
18.11.2021. u 12:46
get url
text

Ona je pojasnila na konferenciji za novinare da su ove mjere nephodne jer se u FBiH bilježi visok prijenos koronavirusa, a da je veoma nizak procenat vakcinisanih.

- U Federaciji se bilježi visok nivo prijenosa koronavirusa, gdje dominira delta soj. U porastu je broj hospitaliziranih za sedam posto. Najveći porast oboljelih zabilježen je u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom. S druge strane, imamo nedovoljan obuhvat imunizacije. Svega 27 posto populacije je vakcinisano prvom dozom, a 24 posto sa obje doze. Imamo nedosljedno poštivanje higijensko- epidemioloških mjera. Zbog svega je procijenjeno da treba donijeti nove naredbe u smislu organizacije vakcinisanja - kazala je Bera i dodala:

- Želimo da timovi za vakcinaciju idu ka stanovništvu što više, a ne kao što je do sada bilo, da stanovništvo ide timovima. Naređeno je svim općinama da organiziraju vakcinalne centre i naprave mobilne timove koji će ići prema stanovnicma koji ne mogu doći do vakcinalnog centra. Timovi će ići u udaljena područja. Također, da se stanovništvo vakciniše na posjećenijim mjestima, poput tržnih centara.

Bera je kazala kako je odlučeno i da se uvedu potvrde - vakcinisan, testiran, prebolio.

- Naloženo je kantonima da osiguraju uvjete da u skladu sa ovim u narednim danima povećaju broj punktova i omoguće dostupnost vakcinaciji, da osiguraju što više punktova za testiranje. Upotreba potvrda bi trebalo da počne 20.12.2021. Ove potvrde će biti najprije za sve zaposlene u sektoru zdravstva i socijalne zaštite i u javnoj upravi, ma o kojem se nivou radilo. Postoje osobe koje se ne mogu vakcinisati iz određenih zdravstvenih razloga. Takvima će se omogućiti da bez potvrde dođu na svoje radno mjesto, a testiranje će biti dužan platiti poslodavac - kazala je Bera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.