open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Nove mjere u TK: Koronavirus se nekontrolirano širi, ograničen rad ugostiteljskih objekata
Vlada Tuzlanskog kantona održala je vanrednu sjednicu na kojoj su donesene nove epidemiološke mjere.
05.11.2021. u 13:46
get url
text

Rad svih ugostiteljskih objekata kafića, restorana, restorana u sklopu benzinskih pumpi te kladionica ograničen je do 21 sat. Ograničenje radnog vremena se odnosi i na tržne centre, salone namještaja i slične prodavnice koje nisu esencijalne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a od ove mjere su izuzete apoteke, benzinske pumpe, pekare, dragstori i šalterska prodaja hrane. Ugostiteljskim objektima koji nakon 21 sati ne mogu služiti goste, dozvoljena je dostava hrane i nakon 21 sata.

Zabranjuje se izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, a na snazi ostaje obavezno nošenje maske u zatvorenom i po potrebi na otvorenom.

- Bilježimo rast po sva četiri parametra ključna za praćenje zaraze, incidenci odnosno broju novih slučajeva, procentu pozitivnih u odnosu na broj testiranih, hospitalizacijama i mortalitetu. Virus se nekontrolirano širi u zajednici - rekao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Jurić je dodao da je otavljena mogućnost da pojedine škole ili odjeljenja pređu na online nastavu, a tu odluku će donositi Ministarstvo obrazovanja i nauke TK uz konsultacije s direktorom škole, a sve u skladu s epidemiološkom situacijom.

- Dakle, nastava će se odvijati kao i do sada, a reagirat će se u pojedinim slučajevima ukoliko se ukaže potreba. Školama se zabranjuju izleti i ekskurzije. Sve ove mjere stupaju na snagu danas i važit će u narednih 14 dana - rekao je ministar Jurić.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK prof. dr. Nijaz Tihić, načelnik Zavoda za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, upozorio je da je preko 90 posto hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19 nije vakcinisano.

- Vakcinacija je jedini način da se borimo protiv širenja virusa. Obuhvat vakcinacijom nije dovoljan, generalno je između 20 i 25 posto, a preko 40 posto stanovništva starijeg od 65 godina uopće nije vakcinisan. Stariji pacijenti se lako zaraze, a imamo pomijeranje virusa prema mlađoj populaciji - rekao je prof. dr. Tihić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.