open-navfaktor-logo
search
Sjednica Upravnog odbora
Novi generalni direktor KCUS-a je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović
Upravni odbor KCUS-a na današnjoj sjednici za novog generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imenovao je većinom glasova prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Prijedlog odluke bit će proslijeđen federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu na potvrdu. Ovu informaciju medijima je potvrdila Muamera Šehić iz press-službe KCUS-a.
28.12.2023. u 17:26
get url
text

Prethodno je Komisija za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora KCUS-a u sastavu predsjednik prof. dr. Ademir Hadžismailović, i članovi prim. mr. sci. dr. Besima Hadžihasanović, radiolog te pravnik Almir Tabaković obavila svoj dio posla, te dostavila Upravnom odboru rang-listu kandidata. 

Kako je Faktor još jučer pisao, Gavrankapetanović je dobio maksimalan broj bodova, ukupno 75, dr. Alen Pilav, koji je bio vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a, od Komisije je dobio 68, a prof.dr. Mevludin Mekić 63 boda.

Biografija novog generalnog direktora KCUS-a

Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović rođen je Sarajevu 1962. godine. U rodnom gradu završio je Prvu gimnaziju kao učenik generacije te Medicinski fakultet 1986. godine. Dvije godine kasnije odbranio je doktorsku tezu. Aktivno govori engleski, francuski i arapski jezik. Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije.

VEZANI TEKST - UO imenuje generalnog direktora KCUS-a: Pilav, Mekić ili Gavrankapetanović, otkrivamo ko je dobio maksimalan broj bodova

Tri decenije je proveo na KCUS-u, gdje je u najtežim ratnim danima bio na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i borcima na mnogim ratištima u BiH. Odškolovao je novu generaciju vrsnih ortopeda.

Gavrankapetanović je bio šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, direktor Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj KCUS-a, 2004. izabran je za vanrednog profesora na Katedri za hirurgiju i ratnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 2007. za šefa Katedre, a 2010. za redovnog profesora.

Od 2018. je ortoped u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", 2020. imenovan je za vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, godinu poslije i za direktora. Magistrirao je menadžment - smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2020. godine.

Autor je velikog broja stručnih i naučnih radova objavljenih u naučnim bazama i domaćim i inostranim medicinskim časopisima, udžbenika, monografija, vodiča, predavač i učesnik na velikom broju domaćih i međunarodnih kongresa, simpozija, konferencija. Također, bio je voditelj i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih projekata, te mentor magistrantima i doktoranima Medicinskog fakulteta UNSA.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.