open-navfaktor-logo
search
Pregovori u toku
Novi kolektivni ugovori za zdravstvene radnike u TK: Šta traže sindikati, kada i koliko povećanje plaće?
Pregovarački timovi Vlade Tuzlanskog kantona i sindikata koji predstavljaju zaposlene u zdravstvu, već mjesec dana pregovaraju o kolektivnim ugovorima za djelatnost zdravstva na području TK. Na kraju pregovaračkog procesa trebala bi biti potpisana dva istovjetna kolektivna ugovora, jedan za doktore, a drugi za ostale zaposlene u zdravstvu.
18.07.2023. u 17:39
get url
text

- Ono što mi tražimo su nematerijalna prava, u vezi s pauzama, odsustvom s posla, uvjetima rada... Nema zahtjeva za povećanje plaća. Ono što ćemo tražiti je povećanje satnice u skladu sa inflacijom. Ukoliko inflacija u ovoj godini ostane na nivou od 3,6 posto, onda bi to značilo neznatno usklađivanje plaća od 1. januara 2024. godine - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Posljednje povećanje plaća u zdravstvu Tuzlanskog kantona stupilo je na snagu 1. januara tekuće godine, kada je satnica povećana sa 2,51 na 2,75 KM.

- Medicinska sestra u prosjeku ima osnovnu plaću nešto manju od prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine koja trenutno iznosi 1.273 KM. Ukoliko radi noćne smjene i u turnusima, može zaraditi nešto više. Pomoćni radnici imaju nešto više od minimalne plaće u FBiH, a s noćnim smjenama i uz rad vikendom njihova plaća raste. Doktori u prosjeku imaju osnovnu plaću nešto veću od 2.000 KM, a dodatno se plaćaju dežure i dodatni sati - kaže Latifović.

On dodaje da je stari kolektivni ugovor za zdravstvo istekao, a da će se novi primjenjivati po potpisivanju.

- Vladin tim želi ugovor na dvije godine. Nama je to dug period, s obzirom na rast troškova života, ali bismo pristali ukoliko bi u ugovor ugradili da povećanje inflacije prati povećanje primanja - zaključuje Latifović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.