open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Novi ministar i tri prsta: Nešić se pokušao opravdati, pa pokazao neznanje
Novoimenovani ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić još je u duhu tri prsta, iako su njegov "pozdrav" brojni zvaničnici i građani Sarajeva i BiH shvatili uvredljivim u kontekstu njegovog korištenja od agresorskih snaga na BiH.
27.01.2023. u 19:56
get url
text

Nakon spornih situacija sa dizanjem tri prsta, prvo pred zgradom institucija BiH, onda u programu Federalne televizije, pokušao je, amnestirati ovu svoju provokaciju.

Nešić je na svom Twitter nalogu podijelio fotografiju spomenika iz Dubaija, za koje je, neupućen, dao i pogrešno objašnjenje.

- Očekujem da Kanton Sarajevo uputi protestnu notu UAE i zatraži da u Dubaiju uklone spomenik s tri prsta, posvećen stradalim vojnicima UAE, te da šeiku Muhamedu bin Rašidu el Maktumu zabrane da podiže tri prsta – napisao je Nešić.

Spomenik u Dubaiju prikazuje ruku čelnika Dubaija, s gestom tri prsta koja se replicira diljem svijeta od svog debija u februaru 2013. godine. Pomoću palca, kažiprsta i srednjeg prsta, sastoji se od tri inicijala koji označavaju poruku (win, victory, love, što u prevodu znači pobijediti, pobjeda, ljubav). Podnožje kipa služi kao podsjetnik na ono što kraljevska vlast Dubaija želi da zapamtite riječima "kvaliteta nije samo kraj, to je način života" ispisanim na engleskom i arapskom jeziku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.