open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Novi pokušaj dogovora Kolegija Zastupničkog doma, imenovanje komisija na čekanju
Kolegij bi danas trebao zauzeti stav o zahtjevu Denisa Zvizdića za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija s ciljem punog funkcioniranja Zastupničkog doma
18.06.2019. u 08:06
get url
text

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (predsjedavajuća - HDZBiH) i dopredsjedavajući Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD) trebali bi danas zasjedati šesti put od imenovanja na te funkcije.

Na dnevnom redu sjednice je usaglašavanje Kolegija kao komisije o prijedlogu dnevnog reda druge hitne sjednice Zastupničkog doma koja je prošle sedmice prekinuta jer dnevni red sjednice nije usvojen budući da nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Pred članovima Kolegija je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije te zahtjev zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Saše Magazinovića za razmatranje dopune Krivičnog zakona BiH.

Kako je dnevnim redom predviđeno, članovi Komisije trebali bi odrediti nadležne parlamentarne komisije za razmatranje nekoliko zakonskih rješenja, ali ta radna tijela državnog Parlamenta još nisu formirana.

Zbog toga bi Kolegij danas trebao zauzeti stav o zahtjevu prvog zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma Denisa Zvizdića za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija s ciljem punog funkcioniranja Zastupničkog doma.

Potrebno je imenovati članove šest radnih tijela Doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

Iako je Kolegiju ovo šesta sjednica niti jedna sjednica Doma nije održana, osim konstituirajuće 6. decembra, a bile su zakazane i dvije hitne koje nisu realizirane, jedna koja nije ni počela jer nije bilo kvoruma i druga koja je prekinuta jer nije usvojen dnevni red.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.