open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Novi pokušaj: Spremne odluke o lakšem ulasku turista u BiH, kako će se ministri sutra ponašati
Odluka kojom se olakšava ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, u smislu da im za prelazak granice nije potreban isključivo PCR test, te odluka kojom se privremeno ukida viza za turiste iz Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva, trebale bi se ponovo naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH.
10.06.2021. u 17:38
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Iako ove dvije odluke nisu na predloženom dnevnom redu, očekuje se da će biti uvrštene naknadno i razmatrane sutra.

VEZANI TEKST - Dokumenti državnih institucija: Svi za ukidanje viza turistima iz Saudijske Arabije, osim HDZ-a

Prema informacijama koje smo dobili, Ministarstvo vanjskih poslova BiH ponovo je uputilo izmjenu i dopunu Odluke o vizama koja privremeno, do 15. oktobra, ukida vize turistima iz Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva, s ciljem prijeko potrebnog oživljavanja turizma u našoj zemlji.

Predviđeno je da turisti iz ovih zemalja mogu biti u BiH bez vize mjesec, te moraju imati dokaz o smještaju u našoj zemlji. To bi, ocijenjeno je ranije, donijelo višemilionsku korist Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, pripremljena je i izmijena i dopuna Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH. Ona predviđa da za ulazak u našu zemlju stranac treba imati negativan PCR test, ili negativan antigenski test, ili potvrdu o vakcinaciji, ili potvrdu da je prebolio COVID-19. Prema našim informacijama, ta odluka je malo "proširena" u odnosu na prethodno predloženu, ali ne u ovom dijelu.

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić kratko nam je rekao da se nada da će ovaj prijedlog biti usvojen sutra na sjednici Vijeća ministara BiH.

U ovo su uvjereni i turistički radnici iz Hercegovine, koji su početkom sedmice protestovali pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je i Vijeće ministara, kako bi protestom zatražili spas za turizam.

Ipak, neizvjesno je kako će ministri ovaj put glasati i da li će se ponoviti scenarij sa prošle sjednice Vijeća ministara, kada su obje ove odluke "pale".

VEZANI TEKST - HDZ blokira lakši ulazak turista iz Saudijske Arabije, Grubeša: Moramo imati sigurnosne pretpostavke

Protiv izmjena i dopuna Odluke o vizama bili su ministri iz HDZ-a BiH, dok su protiv izmjena i dopuna Odluke o dodatnim uvjetima za ulazak stranaca bili Bisera Turković (SDA), ministrica vanjskih poslova, i Sifet Podžić (DF), ministar odbrane.

Tada je rečeno da je Turković bila spremna glasati za sve odluke, ali da su iz HDZ-a bili zainteresirani samo za jednu.

Josip Grubeša (HDZBiH), ministar pravde, rekao nam je danas da s obzirom na to da ove dvije odluke nisu na dnevnom redu, ne može ih komentirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.