open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Novi pokušaj usvajanja evropskog uvjeta sutra, hoće li pitanje sjedišta suda ostaviti Parlamentu BiH
"Trojka" traži da sjedište bude u Istočnom Sarajevu, a to je bio stav i HDZ-ovog ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunoze.
Autor: M. R. S.
18.03.2024. u 13:20
get url
text
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto ponovo je na dnevni red sjednice Vijeća ministara, zakazane za sutra, predložila zakon o sudu Bosne i Hercegovine.
Zakon je bio predložen za dnevni red i prethodne sjednice, a s obzirom na to da o njemu uopće nije bila postignuta saglasnost vladajućih stranaka, povučen je. Problem je što se koalicioni partneri ("Trojka", SNSD i HDZ) ne mogu dogovoriti o sjedištu budućeg Apelacionog odjela Suda BiH kao drugostepene instance. SNSD traži da to bude Banja Luka i od toga neće odustati, kako je i u petak najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. "Trojka" traži da sjedište bude u Istočnom Sarajevu, a to je bio stav i HDZ-ovog ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunoze.
Ni sada, uoči sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH, nema konačnog dogovora o sjedištu Apelacionog odjela. No Bunoza je izjavio za Bljesak da je prijedlog ovog ministarstva da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u roku od godinu od stupanja na snagu zakona odredi sjedište.
Radi se o preostalom zakonu kojeg BiH treba usvojiti, prema ublaženim uvjetima iz EU-a, kako bi eventualno ove sedmice bila donesena odluka o otvaranju pregovora o pristupanju naše države Evropskoj uniji.
U pozitivnom mišljenju Evropske komisije upućenom Evropskom vijeću prije nekoliko dana, uoči sjednice Evrpskog vijeća 21. i 22. marta, istaknuto je pak da ovaj zakon treba biti upućen Venecijanskoj komisiji prije nego što bude upućen u Paralmentarnu skupštinu BiH.
Stavove Venecijanske komisije je, primjera radi, vlast BiH zanemarila proše godine prilikom usvajanja izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, na šta su ukazivali iz Transparency internationala BiH.
Podsjetimo i da su iz Evropske unije od BiH među 14 prioriteta tražili usvajanje zakona o sudovima u BiH, ali su koalicioni partneri odlučili da to bude zakon o sudu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.