open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Novi problemi u vladajućoj koaliciji, pomjerena hitna sjednica: "Trojka" se sveti SNSD-u zbog obaranja zakona?
Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je trebala početi u 13 sati, odgođena je do 14.15 sati, zasad.
10.10.2023. u 14:01
get url
text

VEZANI TEKST - Blokada i ucjene u Parlamentu BiH, delegati iz SNSD-a nisu podržali nijedan zakon

Na njenom dnevnom redu je davanje saglasnosti na tri sporazuma i jedan ugovor, a upravo je taj ugovor navodno "problematičan". 

Prema nezvaničnim informacijama iz Parlamenta BiH, ne postoji dogovor u parlamentarnoj većini u vezi s podrškom ovom ugovoru koji se odnosi na bosanskohercegovački entitet RS. Radi se o davanju saglasnosti za ratifikaciju ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine, RS-a i i Evropske investicione banke za projekat medicinskog kompleksa Banja Luka.

Problem je, prema saznanjima, nastao nakon što su SNSD-ovi delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 4. oktobra oborili zakone koji su bili na dnevnom redu, pa njihov koalicioni partner "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP) ne želi podržati ovaj ugovor važan za RS. 

Kako nam je rečeno, na Komisiji za vanjske poslove Zastupničkog doma su Sabina Ćudić (Naša stranka) i Saša Magazinović (SDP) bili suzdržani po pitanju ovog ugovora (glasali su online jer su trenutno u Briselu), a na proširenom kolegiju je Predrag Kojović (Naša stranka) u ime "Trojke" bio protiv objedinjavanja tačaka današnjeg dnevnog reda u jedinstveno glasanje. Stoga je SNSD zaprijetio da neće prisustvovati sjednici i u toku je usaglašavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.