open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje godišnjice
Novi prošireni snimak s položaja Hrvatske vojske i HVO-a: 30 godina od rušenja Starog mosta
U Mostaru će danas biti obilježena 30. godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta.
09.11.2023. u 07:47
get url
text
Rušenje Starog mosta, Mostar
Rušenje Starog mosta, Mostar

VEZANI TEKST - Na današnji dan, prije 19. godina, Stari je izronio za one što ga vole

Nakon dvodnevnog granatiranja s položaja HVO-a, kameni luk, koji je stoljećima spajao obale Neretve srušen je 9.novembra 1993. godine u 10:16 sati. Razaranje i rušenje Starog mosta snimljeno je kamerama, no jedan snimak pojavio se tek ove godine.

U maju je u Mostaru prikazan snimak, koji je u posjedu JOB-a Mostar i Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, a koji potvrđuje prisustvo pripadnika Hrvatske vojske (HV) na utvrđenjima na kulama brda Hum iznad grada.

Sinoć je na YouTube kanalu Mostar Memorial & Museum objavljen i novi prošireni snimak rušenja Starog mosta od HV i HVO sa brda Hum.

Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a, koji je tokom izricanja osuđujuće presude popio otrov u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u novembru 2017. godine.

VEZANI TEKST - Pogledajte dosad neobjavljen snimak rušenja Starog mosta u Mostaru

Tridesetu godišnjicu rušenja simbola Mostara i BiH manifestacijom pod nazivom "Oda Starom mostu" obilježit će mostarski osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti iz škola i obrazovnih institucija koje nastavu izvode po federalnom planu i programu na bosanskom jeziku.

Manifestacija "Oda Starom mostu" će biti održana danas u 10 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

Istinu o rušenju simbola grada čuvat će nove generacije, jer institucije i dalje odbijaju obilježiti 9. novembar.

Iz Gradske uprave Mostara je potvrđeno da Grad Mostar ni na koji način ne planira obilježiti 30. godišnjicu rušenja Starog mosta.

Stari most, visok 24 metra u najvišem dijelu, obnovljen je i otvoren u julu 2004. godine, a 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.