open-navfaktor-logo
search
Petak 23. juni
Novi protesti u Mostaru: Građani traže zaustavljanje gradnje HNK-a na Lakišića haremu
Mirni protesti građana nastavit će se u petak 23. juna u 14 sati zbog nastavka građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema (bivša robna kuća Hit) u Mostaru. 
21.06.2023. u 11:22
get url
text

VEZANI TEKST - Mostarski muftija traži poduzimanje zakonskih radnji u slučaju Lakišića harema

Polazak je s Trga Musala, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Mostarski muftija Selam ef. Dedović prije mjesec dana od javnog pravobranioca Grada Mostara Almira Mujkanovića zatražio je da poduzme sve zakonske radnje s ciljem očuvanja centralne zone Grada Mostara, nekadašnjeg lokaliteta Lakišića harema, od daljnje nelegalne gradnje koja se najavljuje na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

- Kao javni gradski pravobranilac, Vi ste po zakonu obavezni da poduzmete korake i poništite nelegalne i kriminalne pravne radnje koje su u prethodnom periodu poduzimane i koje su dovele do protivzakonitog knjiženja spomenutog lokaliteta na ime Hrvatskog narodnog kazališta - naveo je muftija u zahtjevu.

VEZANI TEKST - Protest u Mostaru: Hitno zaustaviti gradnju Hrvatskog narodnog kazališta na Lakišića haremu

Prošle sedmice također je održan mirni protest na kojim je učestvovalo oko 300 građana Mostara.

Protestnu poruku u ime Izvršnog odbora Medžlisa Mostar u kojoj je istaknuto da su protesti organizirani zbog pravnog nasilja koje se provodi nad legitimnim pravom muslimana i Islamske zajednice, nad pravom Bošnjaka, već decenijama na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, pročitao je Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama MIZ Mostar.

- Već dvije decenije pojedini zvaničnici i interesne grupe unutar izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na nivou Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona osporavaju i ignoriraju legitimni zahtjev i pravo Islamske zajednice da slobodno raspolaže vakufskom imovinom, da uživa Zakonom o slobodi vjere zagarantirano pravo na slobodu vjere, da štiti pravo na jednakopravan status s drugim i drugačijim - istakao je ef. Ovčina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.