open-navfaktor-logo
search
Odluka u pripremi
Novi šok za građane: Hadžiahmetović najavio poskupljenje vode u KS, šta kažu u ViK-u
Kako je najavio Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, do poskupljenja vode u Kantonu Sarajevo moglo bi doći krajem ljeta.
02.06.2022. u 08:00
get url
text

- Možda u julu ili augustu da se na sjednici Vlade KS razgovara o poskupljenju vode. Mislim da će to prije biti u augustu kada ćemo odlučiti kada i koliko će poskupiti voda. U svakom smislu Vlada će izvršiti korekciju da građani poskupljenje vode mogu podnijeti - izjavio je je prije nekoliko dana za TVSA, ministar Enver Hadžiahmetović.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija odgovorili su Faktoru da još ništa ne znaju o poskupljenju vode.

- Cijenu vode određuje osnivač Vodovoda i kanalizacije, u ovom slučaju Vlada Kantona Sarajevo, te se shodno tome za sve informacije u vezi vašeg upita obratite se Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo - pojasnili su iz ViK.

- Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima validnost kalkulacije i konačan prijedlog visine cijene komunalnih usluga utvrđuje Nezavisno stručno tijelo Vlade KS, a stvarnu cijenu komunalnih usluga određuje i usvaja Vlada Kantona Sarajevo - odgovaraju na naše pitanje iz Ministarstva komunalne privrede Kantona Sarajevo i dodaju: 

- Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 14. aprila 2022. godine imenovala Nezavisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda za korisnike KJKP Vodovod i kanalizacija. Razlozi koji bi mogli dovesti do povećanja cijena u snabdijevanju pitkom vodom su:

Povećanje cijene elektične energije oko tri miliona KM na godišnjem nivou. Povećanje cijena repromaterijala: cijevi, dijelova za pumpna postrojenja, filterska postojenja od 50 do 300 posto, te prispjeće anuiteta prema EBRD-u. Nezavisno stručno tijelo će Vladi Kantona Sarajevo dostaviti kalkulaciju cijene usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda za korisnike KJKP Vodovod i kanalizacija, a Vlada će ocijeniti opravdanost prijedloga- pojasnili su za naš portal iz Ministarstva. 

Vodovod i kanalizacija uz garanciju Vlade Kantona Sarajevo od Evropske banke za obnovu i razvoj uzeli su kredit od 50 miliona maraka. Sa ovim sredstvima trebala se rekonstruisati stara vodovodna mreža u Kantonu Sarajevo, odnosno da se smanje gubici vode zbog dotrajalih cijevi. Projekat se trebao završiti do kraja 2022. godine, a tek je završena prva tranša na koju se potrošilo 20 miliona maraka.

Druga tranša od 20 miliona maraka trebala se zavšiti u 2021. godini, a već je polovina 2022. godine, a njena realizacija nije još ni počela. Treća tranša od preostalih 10 miliona maraka trebala se utrošiti i 2022. godini. Kredit se vraća iz budžeta Kantona Sarajevo i to finansiraju poreski obveznici!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.