open-navfaktor-logo
search
Renoviraju se prostori
Novi vlasnik Apola i Cinema Citya je Penny Plus, umjesto kina zastupništva svjetskih brendova
Ljubitelji filmova u Sarajevu teško da će ikada više gledati filmska ostvarenja u kinima Apolo i Cinema City.
07.07.2022. u 20:12
get url
text

Već godinama vrata kina Apolo su zatvorena, dok je Cinema City sa radom prestao početkom pandemije 2020. godine.

Prema nezvaničnim informacijama, novi vlasnik ovih objekata je kompanija Penny Plus koja posljednjih mjeseci intenzivno radi na renoviranju njihove unutrašnjosti.

Pokušali smo od predstavnika kompanije Penny Plus saznati koja će sada biti namjena ovih objekata, ali ni nakon nekoliko dana čekanja nismo dobili odgovore od Uprave.

Poslovni portal Akta u aprilu prošle godine objavio je informaciju da je firma Penny Plus postala najveći pojedinačni vlasnik firme Forum d.d. Sarajevo koja ima vrijedne nekretnine, a najpoznatiji je objekat u kojem se nalazi kultno sarajevsko kino Apolo. Prema ažuriranoj listi vlasnika, Penny je preuzeo 30,86 posto dionica kompanije.

- Obavještavamo javnost da smo stekli 411.961, odnosno 54,8637 posto redovnih dionica emitenta: Forum d.d. Sarajevo - u stečaju, Mis Irbina 2, 71000 Sarajevo, osnovnog kapitala 9.386.012,5 KM, redovnih dionica 750.881, nominalne vrijednosti 12,00 KM smo stekli 411.961, odnosno 54,8637 posto redovnih dionica emitenta, navodi se u obavijesti.

Penny je tako postao najveći pojedinačni vlasnik Foruma koji je u stečaju. Inače, Forum d.d. Sarajevo ima građevinske objekte vrijedne oko 2,3 miliona KM i investicijske nekretnine u vrijednosti od 5,6 miliona KM, prema finansijskom izvještaju za prvu polovinu 2020. godine.

- Treba da se desi čudo da u ovim objektima ponovo budu kina. Kada je u pitanju Apolo, taj prostor je potpuno preuređen i u njemu bi uskoro moglo biti otvoreno zastupništvo nekih poznatih svjetskih brendova. Sve to sada iznutra ima potpuno drugačiji izgled. Slična je situacija i sa Cinema Cityjem koji se renovira i imat će sličnu namjenu – kaže naš izvor.

Zgradu kina Apolo u Sarajevu Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj u novembru 2014. godine, proglasila je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.