open-navfaktor-logo
search
Nacrt spreman
Novi zakon urađen prije skoro godinu, gdje je zapelo oslobađanje od PDV-a hrane koja se donira...
Nacrt novog zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) skoro godinu dana čeka na Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, a po svemu sudeći čekat će još neko vrijeme dok ne budu imenovani novi ministri finansija BiH i FBiH kako bi barem krenula procedura njegovog usvajanja koja može potrajati i mjesecima.
06.01.2023. u 07:43
get url
text

Čeka se na imenovanje ministara finansija jer oni entitetski i državni ministri finansija po funkciji čine Upravni odbor UIO, a osim njih članovi su po jedan ekpert iz FBiH, RS-a i Vijeća ministara BiH. RS je već dobila svog ministra finansija.

Nacrt novog zakona o PDV-u predviđa, između ostalog, da hrana koja se donira bude oslobođena plaćanja PDV-a. I dok se čeka da ovo bude realizirano, javne kuhinje imaju sve više korisnika i sve teže osiguravaju obroke, a u BiH se godišnje baci 273.000 tona hrane, što su posljednji podaci Ujedinjenih nacija.

- Nacrt zakona stoji kod Upravnog odbora koji će reći da li će se krenuti u proceduru usvajanja. Tek kad ga usvojio UO UIO, počinje faza usvajanja u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH – rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

VEZANI TEKST - BiH: Šta će se promijeniti kada se usvoji novi zakon o PDV-u

Osim oslobađanja od plaćanja PDV-a hrane koja je pred istek roka i koja se donira, nacrt zakona je predvidio povećanje praga za ulazak u PDV sistem tako da to više ne bude 50.000 KM godišnjeg prometa već 75.000 KM.

Ono čime poslodavci nisu bili zadovoljni je to što novim zakonom, barem u nacrtu, nije predviđeno pomijeranje roka za podnošenje prijava tako da on ostaje 10-ti u mjesecu za prethodni mjesec, mada bi veliko olakšanje bilo da se rok pomjeri za 20 dana, odnosno na posljednji dan u mjesecu.

Kovačević je napomenuo da je postojeći zakon donesen 2005. godine i stupio je na snagu 1. januara 2006. godine od kada je direktiva Evropske unije koja tretira PDV doživjela mnogo promjena, a u BiH ih nije bilo.

- Na primjer, kod oporezivanja usluga, kada firma iz BiH pruža usluge firmi iz EU-a. Sada je tako da imate ili dvostruko oporezivanje ili ga nema nikako. U EU je promijenjen sistem oporezivanja. To je bio osnovni motiv za izradu nacrta novog zakona. To se sada uskladilo, sve što se tiče tehničkih dijelova zakona – dodao je Kovačević.

U UIO očekuju da će, nakon što budu imenovani novi ministri finansija, na nekoj od narednih sjednica Upravnog odbora i ovaj zakon biti na dnevnom redu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.