open-navfaktor-logo
search
Sjednica Doma naroda
Nović pitao otkud Konakoviću podaci o zloupotrebama u OSA-i: Danas ne mogu dati odgovor
Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući Kluba delegata iz reda srpskog naroda, danas se na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, osvrnuo na izjavu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića (NiP) o navodnim zloupotrebama prisluškivanja, te pitao otkud ti podaci i da li su ustupljeni Tužilaštvu Bosne i Hercegovine s obzirom na to da do danas nije reagiralo.
04.10.2023. u 14:02
get url
text

- Dana 6. septembra ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je u Sarajevu izjavio novinarima da je OSA zadokumentovala više od stotinu slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga suda i da su Tužilaštvu proslijeđni dokazi koji govore o zloupotrebi bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Da li je Konaković obavjestio Izvršni obavještajni odbor (Vijeća ministara), da li su podaci stigli zvaničnim putem i jesu li ustupljeni Tužilaštvu BiH. Pitam jer ako smo opredijeljeni da gradimo neku pravnu državu, da održavamo autoritet i gradimo autoritet institucija ove zemlje, onda bismo morali dati i odgovor je li ovo tačno ili nije. Ovo je jedna od najtežih optužbi koje sam čuo za posljednjih godina, da je u jednoj zemlji više od sto lica bilo zlouptrijebljeno u prisluškivanju od zvaničnika jedne službe - kazao je Nović, navodeći da je ovo pitanje za Vijeće ministara, odnosno Izvršni obavještajni odbor.

Na sjednici Doma naroda bio je prisutan ministar Konaković, ali se Noviću obratila Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je kazala da danas ne može dati odgovor.

- Ja ću delegirati ovo pitanje na Izvršni obavještajni odbor jer danas u ovom trenutku u ime Odbora ne mogu dati nikakav odgovor - dodala je.

Nović je na ovo prokomentirao da je pitanje uputio i ranije u pisanoj formi, ali i da je očekivao da Izvršni obavještajni odbor i bez njegovog pitanja razmotri ovu važnu stvar.

- Ovo nije pitanje o pošumljavanju Bjelašnice ili Jahorine. A drugo, znamo da je Konaković to izjavio. Nisam čuo ni stav OSA-e, Tužilaštvo koje nije zaprimilo zahtjev. Ako se ovako nastavi raditi, nemojte da iko izađe i govori o pravnoj državi - dodao je Nović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.