open-navfaktor-logo
search
Mehmedovićev osvrt
Novim visokim predstavnikom BiH dobija podršku najmoćnije države u Evropi - Njemačke
Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović prokomentirao je sinoćnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, njemačkog diplomate Christiana Schmidta, odnosno ostanku Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji. 
30.06.2021. u 15:10
get url
text

- Kod međunarodne zajednice nema mrtvog slova na papiru. Ono što se potpiše, verifikuje, to se i realizira. Tako je sinoć bilo i tokom rasprave u Vijeću sigornosti UN-a oko ostanka OHR-a u našoj zemlji.

VEZANI TEKST - Vijeće sigurnosti UN-a: Rusija se usprotivila imenovanju Christiana Schmidta, obratila se Turković

Uhvatimo se mi Programa 5+2 koji su jednoglasno donijeli politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. Ciljevi koje, po ovoj formuli, BiH treba ostvariti do zatvaranja OHR-a su raspodjela državne imovine, održivo rješenje za vojnu imovinu, potpuna provedba odluke o Brčkom, fiskalna održivost države, zaživljavanje prava u državi, potpisivanje SSP-a i u konačnici pozitivna procjena o punom poštivanju Dejtonskog sporazuma.

Šta se od 2008. godine do danas riješilo od nabrojanog? Iz tog razloga rasprava u Vijeću sigurnosti je bila bezrazložna ako je međunarodna zajednica ostala na svom stanovištu koji podrazumijeva Program 5+2.

Naša diplomatija je na strani svih građana Bosne i Hercegovine. Amerika je rekla svoje, kao i ostale članice Vijeća sigurnosti. I Rusija je rekla svoje, ali u svoju korist, a ne u interesu građana BiH. Ruska nafta teče bosanskim cestovnim venama, otvaraju se i grade veliki utjecaji ruskih banaka, obavještajne službe Rusije otvoreno haraju Balkanom. Drugim riječima, hoće ostvarenje svojih interesa i hoće utjecaj.

Mi smo opredijeljeni za NATO, za evropske integracije. Novim visokim predstavnikom BiH dobija krila i podršku najmoćnije države u Evropi - Njemačke. Želimo mir, jednakost svih naroda u BiH, hoćemo prosperitet, ostanak mladih u državi, hoćemo da naša lijepa država u koju hrle turisti sa svih strana bude primjer dobre prakse, šanse za inostrana ulaganja koja će za investitore biti sigurna. Poručujem međunarodnim faktorima da zajedničkim snagama kroz institucije pomognemo Bosni da izađe iz srednjovjekovnog mračnjaštva, da retrogradne politike 90-ih i političare pošaljemo gdje zaslužuju, da budemo dio globalnog sela koje se bori za blagostanje - poručio je Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.