open-navfaktor-logo
search
Preminuo u 73. godini
Novinar i borac za ljudska prava Muhamed Braco Džemidžić bit će ukopan u ponedjeljak na Barama u Sarajevu
Rad u Helsinškom komitetu pokazao je njegovu stvarnu hrabrost kroz stotine izvještaja, upiranja prstom u probleme povratnika, žena, djece...
AUTOR: Faktor
13.04.2024. u 12:17
get url
text
Muhamed Braco Džemidžić
Muhamed Braco Džemidžić
Poslijednji ispraćaj Muhameda Brace Džemidža, novinara, urednika, borca za ljudska i prava novinara, obavit će se će 15. aprila u 13.45 sati na gradskom groblju Bare u Sarajevu.
Muhamed Braco Džemidžić je preminuo 11. aprila u Sarajevu nakon teške bolesti u 73. godini.
Bio je dugogodišnji novinar, beskompromisni borac za ljudska prava, jedan je od osnivača Udruženja BH novinari, trener za novinarstvo u Irex ProMedia...
Radio je dvadesetak godina u Oslobođenju, uglavnom u sportskoj redakciji, pa kao urednik u sedmičnicima Nedjelja i Svijet i kolege koje su imale sreću da im bude urednik kažu da "nije bilo boljeg", piše Interwiew.ba.
Rad u Helsinškom komitetu pokazao je njegovu stvarnu hrabrost kroz stotine izvještaja, upiranja prstom u probleme povratnika, žena, djece, ali i kroz jednu od najhrabrijih aktivističkih akcija u poslijeratnoj BiH – zaštitu prava takozvane Alžirske grupe koja je izručena u američki zatvor Gvantanamo. Srđan Dizdarević, Braco, Branka Inić, Živica Abadžić… cijela ekipa oko Helsinškog bila je beskompromisna u zaštiti prava te grupe i u borbi pritiv izručenja.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.