open-navfaktor-logo
search
Sve otišlo predaleko
Novinari nakon napada na njihovu imovinu: U RS-u stvorena atmosfera linča, ne osjećamo se sigurno
Novinar Nikola Morača i urednik portala Buka Aleksandar Trifunović, poručlili su danas u Banjoj Luci, nakon sinoćnjeg napada na njihovu imovinu u ovom gradu, da se ne osjećaju sigurno.
09.03.2023. u 14:47
get url
text

Poručeno je da je u RS-u stvorena atmosfera linča prema novinarima, te da je sve otišlo predaleko, a predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je istakao da će se "lično smatrati odgovornim predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan ukoliko ijednom novinaru zafali dlaka sa glave".

Sinoć su u Banjoj Luci oštećena vozila Morače i Trifunovića na parkingu ispred zgrade u kojoj žive, a sve su snimile nadzorne kamere. Novinar Nikola Morača je istakao da je saslušan u policiji, te da su mu rekli da će "učniti sve" da rasvijetle ovo djelo.

- Jasno se vidjelo da je onaj ko je to radio, sebi dao toliko oduška, da čak nije ni mario za kamere i da li će ga neko vidjeti. Za one simbole je potrebno više vremena nego da neko samo povuče jednu liniju i pobjegne – rekao je Morača.

Podvukao je da je sve prešlo u "novu dimenziju".

- Osjećam ugroženost, posebno porodice, troje djece i supruge. Iskreno se nadam da će policija uhvatiti ovu osobu vrlo brzo – rekao je.

Trifunović je kazao da za 25 godina koliko se bavi novinarstvom, ovo je prvi put da je napad došao u porodičnom okruženju, odnosno ispred stana u kojem živi, a oštećenje je prvo primijetila njegova kćerka.

- Normalno je da se osjećate uznemireno. Način kako je urađeno, govori o sili i mržnji. Policija je došla brzo, bili su profesionalni, uradili uviđaj i dali sve od sebe – dodao je.

Podvukao je da je u RS-u stvorena takva atmosfera da je otvoren lov na novinare.

- Novinarima može bilo ko da uradi nešto. Označeni smo od sistema kao neko ko je spodoba, ko podriva sistem RS-a i nerijetko kao neprijatelji RS-a, a sa neprijateljima znamo kako se postupa – kazao je Trifunović.

Dodao je da je najmanje bitna imovina, te da je pitanje šta bi se desilo da su oni bili u tim autima. Siniša Vukelić je također istakao da je u RS-u stvorena atmosfera linča i da se novinari targetiraju.

- Predsjednik RS-a Milorad Dodik, što ne priliči toj funkciji, jučer je označio novinare kao spodobe, stotine novinara koji se bore protiv kriminalizacije klevete. Novinari se nikada takvim riječnikom nisu ophodili prema Dodiku, niti trebaju – rekao je Vukelić.

VEZANI TEKST - Policija se oglasila o oštećenju automobila novinara u Banjoj Luci

Poručio je da je ovakvo targetiranje neprihvatljivo.

- Smatrat ćemo direktno odgovornim Dodika ili Karana ukoliko ijednom novinaru padne dlaka sa glave zbog stvorene atmosfere linča prema svima koji su protiv kriminalizcije klevete. Ovo je prešlo sve granice. Ovdje novinari ne strahuju samo za svoju imovinu, nego za svoje živote - rekao je Vukelić.

Pozvao je ministra Karana da zaštiti sve novinare u RS-u, ako treba i da se postave patrole ispred redakcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.