open-navfaktor-logo
search
Završena misija
Novitović: Spasioci iz RS-a ponosno se iz Turske vraćaju kući
Specijalistički tim za traganje i spasavanje iz ruševina uprave civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta RS vraća se iz Republike Turske gdje je prethodnih dana boravio i zajedno sa predstavnicima Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) učestvovao u akcijama spasavanja nakon zemljotresa koji su 6. februara pogodili jug ove zemlje.
16.02.2023. u 12:04
get url
text

Milan Novitović, vršilac dužnosti direktora uprave civilne zaštite RS-a, izjavio je za Anadoliju da je spasilačka misija u Republici Turskoj završena, te da su pripadnici specijalističkog tima za traganje i spasavanje krenuli u BiH.

- Trideset pripadnika civilne zaštite sa šest vozila je jutros krenulo put Bijeljine, Banje Luke i Istočnog Sarajeva i očekujemo da od 30 do 36 sati provedemo na putu - rekao je Novitović.

Prema njegovim riječima zdravstveno stanje svih pripadnika je zadovoljavajuće i stabilno. Naglasio je da je svima mnogo značilo spašavanje djevojčice ispod ruševina 152 sata nakon zemljotresa.

- Spašavanje djevojčice je dalo dodatnu energiju i motivisalo pripadnike uprave civilne zaštite RS-a tako da se ponosno vraćamo u RS. Ispunili smo svoju misiju časno - rekao je Novitović.

Dodao je su spasioci koji su boravili u Turskoj ponosni i zadovoljni onime šta su uspjeli uraditi i koliko su uspjeli pomoći Turskoj nakon razornih zemljotresa.

U Tursku su 22 člana Specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina krenula 7. februara, a kasnije su im se pridružili i drugi spasioci.

Najmanje 36.187 ljudi poginulo je u dva snažna zemljotresa koja su 6. februara potresla južnu Tursku.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 turskih provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.