open-navfaktor-logo
search
Prvo poskupljenje
Novogodišnja čestitka Vlade FBiH: Evo koliko će iznositi povećana cijena gasa sa PDV-om
Prirodni gas u Federaciji Bosne i Hercegovine od 1. januara skuplji je za 3,9 posto, nakon što je Gasprom povećao cijenu bh. snabdjevaču Energoinvestu, odlučila je Vlada Federacije BiH.
29.01.2024. u 19:32
get url
text

VEZANI TEKST - Od 1. januara prirodni gas u Federaciji Bosne i Hercegovine skuplji za 3,9 posto

Prema informacijama objavljenim u medijima, Vlada Federacije BiH je na hitnoj sjednici održanoj 25. januara 2024. godine dala saglasnost na prijedlog Enegoinvesta d.d. Sarajevo prema kojem bi cijena gasa trebala biti uvećana za 3,9 posto, kazali su nam iz Sarajevogasa. 

Prema ovoj odluci, data je saglasnost da cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH od 1. januara 2024. godine iznosi 869,15 KM/1000 Sm3.

Iz Sarajevogasa ukazuju, da zvaničnu informaciju o novoj cijeni gasa još nisu dobili iz Vlade FBiH, ali na osnovu odluke Vlade koja je objavljena u medijima izračunali su novu cijenu prirodnog gasa.

Na veleprodajnu cijenu krajnji potrošači građani i firme plaćaju i PDV-e od 17 posto, pa cijena jednog kubika gasa od 1. januara za veliku privredu iznosi – 1,309, malu privredu – 1,321 i Toplane Sarajevo i domaćinstva - 1,111 maraka po jednom kubnom metru sa PDV-om.

U nastavku tabelarni pregled strukture cijene prirodnog gasa koja bi se trebala primjenjivati od 1. januara 2024. godine.

Cijene gasa koriguju se kvartalno, što znači četiri puta u jednoj godini i određuje se uglavnom sa kretanjem cijena u proteklih devet mjeseci naftom, pa su se veleprodajne cijene gasa u 2023. godine kako možete vidjeti ispod u tabeli Federalnog ministarstva trgovine iznosile:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.