open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
Novorođenče iz Mostara je negativno na koronavirus
Krizni štab Civilne zaštite Federacije BIH potvrdio je danas da je u ovom bh. entitetu devet zaraženih koronavirusom.  
18.03.2020. u 16:31
get url
text

- Prema posljednjim podacima na teritoriji FBiH imamo devet slučajeva zaraženih koronavirus od 114 testiranih. U izolaciji i samoizolaciji je više od 8.000 građana.

Imamo tri pozitivna slučaja u Mostaru. Više osoba je testirano, među njima i novorođenče, i svi nalazi su negativni. Sedam osoba nalazi se u izolaciji u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru - saopćili su iz Kriznog štaba. 

Pored toga, Federalni štab civilne zaštite donio je niz naredbi kojim će se pokušati suzbiti širenje koronavirusa na području FBiH. Radi se o sljedećim naredbama: naređuje se kantonalnim kriznim štabovima da izvrše preraspodjelu radnog vremena zdravstvenih radnika, zdravstvenih saradnika i ostalih uposlenih u zdravstvenim ustanovama, u skladu potrebama i aktuelnoj epidemološkoj situaciji.

Dalje, naređuje se zdravstvenim ustanovama da specijalizante i subspecijalizante koji su trenutno na specijalističkom odnosno subspecijalističkom stažu ili su po bilo kojem drugom osnovu na edukaciji izvan zdravstvene ustanove čiji su uposlenici, prema potrebama povuku i angažiraju za rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi čiji su uposlenici.

Također, naređuje se kantonalnim/općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite da odmah stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja, kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava kantonalne/općinske/gradske ustanove zdravstva, javnih komunalnih preduzeća i privrednih društava za provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije - posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.