open-navfaktor-logo
search
Raskol među "elitistima"
NS se pretvorila u SNS: Forto kao Vučić, izbacio ljude sa listi i napravio svoje
Glavni odbor Naše stranke utvrdio je kandidatske liste za kantonalne skupštine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i Zastupnički dom Parlamenta BiH. No da su se "elitisti" itekako međusobno obračunali, dokaz su potezi koje je vukao predsjednik Edin Forto. 
29.06.2022. u 12:51
get url
text

Prema informacijama Faktora, Forto je imao svoju kandidatsku listu za Skupštinu Kantona Sarajevo i predstavio je kao listu Predsjedništva NS. Nije želio prihvatiti listu Kantonalnog odbora Sarajevo, odnosno nije ispoštovao niti uvažio volju stranačke baze. Ovaj kantonalni odbor je glasao protiv njegove sarajevske liste koju je na kraju usvojio Glavni odbor, zahvaljujući pritiscima koje je vršio na članove. 

VEZANI TEKST - Uprkos skandalu koji je izazvao mail o ezanu Melank na listi za Skupštinu KS, gdje će Arnaut, Forto i Ćudić?

Na sjednici Kantonalnog odbora NS Sarajevo, kako saznajemo, rekao je članovim da su im sva imena na listi "orijentalna", tako da je aktuelnu federalni zastupnicu Miomirku Melank čiji je mail o ezanu izazvao skandal u javnosti, ugurao na listu. Doslovno pola stranke, kažu naši sagovornici, okrenulo je leđa Forti nakon skandala sa Melank jer iako su tražili, niko im nije dostavio dokument ili bilo kakav pisani trag o "njenom istraživanju". No i pored toga ona je njegov favorit. 

Na listi za Skupštinu KS nema najaktivnije zastupnice iz sadašnjeg saziva Neire Dizdarević. Ona je tokom zastupničkog mandata, što su zvanični podaci sa stranice Skupštine, postavila 232 pitanja i podnijela 271 inicijativu. Ostali zastupnici NS zajedno su odradili manje od polovine posla Neire Dizdarević, ali se za njih ipak osiguralo mjesto na listi. Za Vildanu Bešliju jer je bliska prijateljica Sabine Ćudić, a za Vibora Handžića jer, kako je rekao Forto u pojašnjenju, "zna sa medijima". 

Forto očekuje najmanje šest mandata da lista čiji je on nosilac dobije u Skupšini KS. 

Sa jedne od federalnih listi izbacio je bivšu ministricu pravde i uprave u Vladi KS Lejlu Brčić. Glavna zamjerka koju je Forto imao i zbog čega je uklonjena jeste njeno protivljenje da radi nezakonito, a po željama predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, prema kojem je Forto od početka maksimalno bio servilan.

Nosilac liste sa koje je izbačena Brčić bit će Nasiha Pozder koja je, kako su nam rekli neki od članova Naše stranke, telefonski lobirala za Fortinu listu, čime je sebi i osigurala poziciju. Ogorčeni članovi stranke kažu da nije ovo više NS već "SNS" jer se u Sarajevu pojavio novi Vučić u liku i djelu Edina Forte. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.