open-navfaktor-logo
search
Spremni materijali
NSRS: Kako predlagači objašnjavaju kazne za nazivanje RS-a genocidnom i agresorskom
Svi zastupnički klubovi u Narodnoj skupštini RS-a i jedna zastupnička grupa, potpisali su prijedloge dva zakonska rješenja koja će se sutra naći pred zastupnicima entitetske skupštine.  
29.07.2021. u 14:22
get url
text

U Prijedlogu zakona o dopuni Кrivičnog zakonika RS-a, po hitnom postupku, uvodi se novo krivično djelo - "Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda" i glasi:

(1) Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

(4) Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja RS-a, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Predlagači u obrazloženju navode da se "posljednjih godina veoma često preduzimaju različite aktivnosti kojima se vrijeđa ugled RS-a i njenih građana, sve u cilju provociranja određenih intervencija u Dejtonski mirovni sporazum koje bi vodile ka ukidanju RS-a".

- Posebnu opasnost po ustavno-pravnu poziciju RS-a i njenih naroda predstavljaju javno izrečeni stavovi da je Republika Srpska genocidna i agresorska tvorevina, a njeni narodi genocidni i agresorski. Ovakvi javno izrečeni komentari na račun cijelog jednog naroda, predstavljaju necivilizacijski akt kojim se duboko vrijeđa ugled svakog pojedinca i kolektiviteta kojem taj pojedinac pripada - stoji u materijalu koji će se sutra naći pred entitetskim zastupnicima.

Podvlači se da je "jedino efikasno sredstvo zaštite svih individualnih i društvenih vrijednosti, pa i ugleda RS-a i njenih naroda, krivično zakonodavstvo".

- Upravo zbog ovih činjenica se pristupilo kreiranju novih zakonskih rješenja sa ciljem da se kroz organe formalne društvene kontrole osigura sankcionisanje svih ponašanja kojima se vrijeđa ugled RS-a i njenih naroda. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi stvaranja uvjeta da se prema navedenim pojavama i njihovim učiniocima može reagovati krivično-pravnim mjerama utvrđenim u zakonito provedenom sudskom postupku - navode predlagači u obrazloženju.

Što se tiče Prijedloga zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, po hitnom postupku, navedeno je da nadležni organi RS-a neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene odluke visokog predstavnika.

Predlagači novog zakona u RS-u, koji će sutra biti razmatran na posebnoj sjednici NSRS-a zatvorenoj za javnost, ocjenjuju da je posljednja odluka Valentina Inzka "protivna međunarodnom pravu, ustavnom poretku Bosne i Hercegovine i RS-u, principu ustavnosti i zakonitosti i ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda".

- To su dovoljni razlozi da se donese Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika  - istaknuto je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.