open-navfaktor-logo
search
Atak na povratnike
NSRS o dionici puta Banja Luka - Prijedor: Mještani  Kozarca negoduju, ministrica tvrdi da ih RS "ne želi istjerati"
Prijedlog odluke o planu parcelizacije za autoput Banja Luka – Prijedor, po skraćenom postupku, danas je pred zastupnicima NSRS-a, a proteklo vrijeme izazivao je burne reakcije, posebno građana sa područja Prijedora, najviše iz Kozarca.
17.02.2021. u 15:14
get url
text

Mještani Kozarca prije nekoliko dana su organizovali mirni protestni skup zbog trase budućeg autoputa Banja Luka - Prijedor. Okupljeni su tada poručili da neće odustati od svojih zahtjeva da se trasa promijeni, jer ona obuhvata brojne objekte, kao i stotine hektara plodnog zemljišta, bez kojeg bi ostali građani, odnosno bošnjački povratnici u entitet RS.

Ministrica Srebrenka Golić danas je u NSRS-u istakla da je na prvom javnom uvidu bilo mnogo prijedbi, pa je resorno ministarstvo predložilo nosiocu da se napravi nova trasa i ponovo da na javni uvid.

- Bilo je predviđeno da se ruši 880 objekata, ali se tražilo najbolje rješenje da se što manje objekata predvidi za rušenje. U javnosti smo čuli da je bilo mnogo negodovanja na području Prijedora. Sada se previđa rušenje 80 objekata na području Prijedora, i u Banjoj Luci 157 objekata, od čega su 60 posto pomoćni objekti - rekla je Golić.

Ona je dodala da su netačne konstatatcije da se u Kozarcu ruši stotine objekata.

- Prava istina je da se u Kozarcu, gdje autoput prolazi ispod naseljenog mjesta, ruši 17 objekata, od čega četiri stambena i 12 pomoćnih, a jedan je već u ruševnom stanju - kazala je Golić.

Dodala je da je dionica pomjerena da bi se izbjegao broj objekata koji se ruši, te da je to maksimalno ispoštovano.

- Vrlo ružne su tvrdnje da RS želi da istjera građane koji žive u Kozarcu. Bivši i raniji gradonačelnici su sigurno bili kooperativni sa svima koji žive u Kozarcu. Niko nikada nije imao namjere da im ugrozi pravo na život. Više imamo objekata za rušenje u Ivanjskoj, gdje živi hrvatsko stanovništvo, a niko se nikada nije pobunio. Mislim da bi Kozarac trebao biti zadovoljan jer se broj objekata u prvoj varijanti, i ovoj sada, značajno razlikuje. Nijedan objekat neće biti uklonjen bez naknade - kazala je Golić.

Iz Instituta za građevinarstvo iz Banje Luke su istaklli da su sve ranije primjedbe grupisane u nekoliko kategorija - u Banjoj Luci čvor Kuljani, te dio od Mišinog Hana do Ivanjske, te u Prijedoru Lamovita, Trnopolje i petlja Prijedor.

- Pozitivno smo odgovorili na većinu primjedbi. Razlike u odnosu na prvi javni uvid je veća dužina trase, a broj objekata za uklanjanje je smanjen i to u Prijedoru za 29 objekata manje. U Kozarcu se ruši 17 objekata, a samo četiri su stambena - kazala je  Dušica Lemens iz Instituta.

Senad Bratić iz kluba "Zajedno za BiH", rekao je da je u ovom projektu "sve išlo po skraćenom postupku".

- Vjerovatno je zbog toga došlo do određene problematike. Moja priča je i stav mještana, prije svega Kozarca i Prijedora - rekao je Bratić, te dodao da su mještani predlagali da put ide novom trasom, za koju su dali i konkretan prijedlog.

-  Oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta bi se ugrozilo. Ne razumijem projektanta i ministarstvo, da su se oglušili i da nisu izašli na lice mjesta - kazao je Bratić.

On je objasnio da su mještani Kozarca protiv rušenja koji su predviđeni novom trasom, jer se narušava i funkcionalnost samog mjesta koje se cijepa na dva dijela, pa su na jednom stambeni objekti, a na drugom zemljište.

- Da se željelo postupiti po njihovim prijedlozima, da se projektuje na pojasu između postojeće pruge i ribnjaka, koji manje- više nije u funkciji, to bi se izbjeglo. Mještani su kategorični da ovo nije urađeno u skladu sa pozitivnim propisima. U čudu su i ne mogu da shvate da se izbjeglo graditi na prostoru gdje nema postojećih objekata i poljoprivrednog zemljišta - rekao je Bratić.

On je rekao da je Kozarac pretprio strahote i da nema porodice kojoj neko nije ubijen ili protjeran,  te da su sada ogočeni, posebno jer su povratkom izgradili Kozarac ljepši nego što je bio.

- Nadam se da će njihov apel imati rezultata i da ćete preispitati odluku - zaključio je Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.