open-navfaktor-logo
search
Kriminalizacija klevete
NSRS okončao raspravu o spornom zakonu, ministar citirao Andrića
Zastupnici Narodne skupštine RS-a završili su danas raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a koji je posljednjih dana izazvao brojne reakcije zbog kriminalizacije klevete i kazni za povrede ugleda i časti do 120.000 KM.
22.03.2023. u 13:35
get url
text

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović je u završnoj riječi rekao da su pojedini zastupnici i mediji banalizovali ove zakonske izmjene i dopune, a da je cilj "zaštita dostojanstva, privatnosti, ličnog i porodičnog života koji su garantovani ustavom".

Poručio je da ovaj zakon u svakom smislu promoviše istinu i da svako stoji iza onoga što je izrekao, te je citirao nobelovca Ivu Andrića: "Zarazna je i razorna moć laži".

- Imajte to na umu... Svrha je isključivo prevencija, bez obzira na propisane represivne mjere. Namjera nijednog momenta nije bila cenzura, a još manje da se štite nosioci javnih funkcija – rekao je ministar pravde RS-a.

Istakao je i da mora postojati nulta tolerancija na laži i klevete, te se još jednom osvrnuo na evropsku praksu i poručio da zemlje kao što su Njemačka, Austrija, Italija, Danska, Nizozemska, Španija i druge, ne samo da nisu dekriminalizovale klevetu, nego je propisana i kazna zatvora.

Bukejlović je još jednom pozvao sve da učestvuju u narednom periodu u javnoj raspravi koja će trajati 60 dana.

Zastupnici opozicije su jučer i danas oštro kritikovali predložena zakonska rješenja, te u više navrata zatražili da se povuče iz skupštinske procedure, dok su zastupnici vladajuće većine pravdali zakonska rješenja tvrdeći da se javni prostor mora regulisati zbog velikog broja lažnih vijesti i kleveta.

Zastupnici će o ovom nacrtu zakona glasati sutra na nastavku sjednice NSRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.