open-navfaktor-logo
search
Sutra pred zastupnicima
NSRS usvaja zakon o lijekovima RS-a i osniva svoju agenciju, BiH se ne spominje u dokumentu
Na sutrašnjoj, posebnoj sjednici Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na dnevnom redu naći će se i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a po hitnom postupku.
19.10.2021. u 15:22
get url
text

VEZANI TEKST - Zolak: Pritisak da se "ozakoni" korištenje tehničkog gasa za liječenje u RS-u

Na 73 strane predloženog dokumenta nijednom se ne spominje država Bosna i Hercegovina. Navedeno je, između ostalog, da je "Prijedlog zakona planiran Akcionim planom za zaštitu ustavnih nadležnosti RS-a". 

- Ovim zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS-a, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS-u.

Agencija će obavijestiti Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju o važećim dozvolama za promet, radi daljeg postupanja tog ministarstva.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a u cilju osiguravanja sistema lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, za proizvodnju, ispitivanje i promet lijekova i medicinskih sredstava, sistema nadzora nad lijekovima i medicinskim sredstvima i drugih pitanja značajnih za oblast lijekova i medicinskih sredstava - piše u predloženom zakonu.

VEZANI TEKST - Dodik: Nećemo se povući pred prijetnjama, vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine

Istaknuto je da je za osnivanje i rad Agencije u prvoj godini potrebno izdvojiti 2,3 miliona KM. Sjedište Agencije je u Banjoj Luci, a u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju i Glavnu kancelariju za farmakologiju.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik prije nekoliko dana je kazao da je "direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak državni neprijatelj broj jedan i da može da se seli u Federaciju BiH".

- Mi ćemo za nekoliko dana predložiti lex specialis NSRS-u koji će to usvojiti i regulisati pitanje snabdijevanja bolnica medicinskim kisikom - rekao je Dodik i dodao da "suština tog zakona jeste da će biti proglašeno nevažećim djelovanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na prostoru RS-a i uspostavljen novi sistem".

Sve se ovo dešava dok u RS-u sedmicama traje afera "Kisik" u kojoj se sumnja da su bolesnici u zdravstvenim ustanovama RS-a duže vremena umjesto medicinskim tretirani industrijskim kisikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.