open-navfaktor-logo
search
Nakon posebne sjednice
NSRS usvojila zaključke, političari iz RS-a mogu učestvovati u radu državnih institucija
Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas ukupno 12 zaključaka, među kojima je i da političari iz ovog entiteta mogu prisustvovati sjednicama Parlamenta Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH.
01.02.2022. u 20:15
get url
text

Uslov je da "u svom odlučivanju uvažavaju stavove i mišljenje Narodne skupštine, Vlade i predsjednika RS".

Nakon cjelodnevne posebne sjednice, zaključci su usvojeni glasovima svih 50 prisutnih zastupnika, a predložili su ih zastupnički klubovi koji čine vladajuću skupštinsku većinu.

Među zaključcima je i da Narodna skupština RS traži od predstavnika RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

- Narodna skupština traži od Vlade RS da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija. Narodna skupština podržava što skorije usvajanje i stupanje na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu - neki su od usvojenih zaključaka.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je objasnio da će zakon o finaniranju nevladinih organizacija biti prepisan iz zakonodavstva SAD-a.

Nadalje, NSRS konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih su usvojili zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj u julu ove godine.

Konstatuje se da su se predstavnici iz RS u institucijama BiH ponašali u skladu sa pomenutim zaključcima, a kada je izglasano da nema učešća u radu i glasanju u državnim institucijama do rješavanje pitanja nametnutih izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida.

U večeras usvojenim zaključcima se traži osnivanje radnog tijela za borbu protiv korupcije na čijem čelu bi bio neko iz opozicije iz RS-a.

Također, od Parlamentarne skupštine BiH se traži da prije svake sjednice dostavi NSRS sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom roku, a od Vijeća ministara BiH da dostave materijale Vladi RS i od Predsjedništva BiH da dostavi predsjedniku RS.

Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS, zastupnicima se obratio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i predsjednici svih parlamentarnih stranaka u ovom entitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.