open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Nulta stopa PDV-a na osnovne potrepštine opet u proceduri; Gavran: Neće proći
Da bude gore, SNSD je tada oborio dopune Zakona o PDV-u koje su sadržavale njihove vlastite amandmane.
Autor: M. R. S.
19.03.2024. u 18:17
get url
text
U parlamentarnu proceduru ponovo su upućene dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se snižava, odnosno ukida PDV na osnovne životne namirnice.
Stopa PDV-a trenutno je jedinstvena za sve robe i usluge i iznosi 17 posto, a u predloženim dopunama Zakona predviđena je nulta stopa PDV-a na sve vrste hljeba, sve vrste mlijeka, lijekove i zdravstvena pomagala, stočnu hranu, sjeme i sadni materijal, učila.
Ove nove dopune Zakona o PDV-u u Parlamentranu skupštinu Bosne i Hercegovine su uputili iz SDS-a uz obrazloženje velike nezaposlenosti koja povećava stepen siromaštva građana, nekonkurentnosti na međunarodnom planu, lošeg stanja privrede.
Ovo je za posljednje dvije godine treći pokušaj promjene stope PDV-a na osnovne životne namirnice.
U februaru 2022. godine parlamentarci iz SNSD-a su predlagali deset posto PDV-a na osnovne potrepštine i 22 posto na luksuz. Skoro mjesec kasnije je Mirko Šarović kao šef Kluba zastupnika SDS-a predložio pet posto na osnovne namirnice i 22 posto na luksuz. Nijedan prijedlog nije dobio podršku Parlamentarne skupštine BiH.
SNSD-ov je odmah pao u Zastupničkom domu. Protiv su tada bili zastupnici SDS-a, PDP-a, SDA, DF-a, SBB-a, kao i oni koji danas sa SNSD-om čine vlasti, a to su SDP, DNS, NiP, Naša stranka. Partner HDZ je bio suzdržan.
- Imao sam namjeru doista podržati uvođenje različitih stopa PDV-a. U međuvremenu smo dobili prijedlog koji je socijalno osjetljiviji, koji je predložio gospodin Šarović, i doista je samo to razlog što ovaj put ja lično, a vjerujem i Klub DF-a, neće podržati ovaj prijedlog, nego ćemo podržati Šarovićev prosto iz razloga jer je on još više u interesu građana i u interesu egzistencije samih građana – objasnio je tada zastupnik Zlatan Begić.
Međutim, Šarovićev prijedlog dopuna Zakona usvojen je u Zastupničkom domu, ali su ga HDZ i SNSD oborili u Domu naroda.
Da bude gore, SNSD je tada oborio dopune Zakona o PDV-u koje su sadržavale njihove vlastite amandmane, a to je da bude nulta stopa za osnovne namirnice, i da se zakon primjenjuje do kraja te 2022. godine. Pri tome, ovim drugim amandmanom bi bila onemogućena primjena zakona sve i da je usvojen jer je šest mjeseci potrebno da se sve pripremi za drugačiju stopu.
Svim ovim prijedlozima protivili su se iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.
Imajući sve ovo u vidu, ekonomista Igor Gavran je ocijenio da ni ovaj novi prijedlog s nultom stopom neće proći.
Na pitanje da li bi nulta stopa na osnovne životne potrepštine pomogla građanima i da li bi nekome nanijela štetu, Gavran je odgovorio da jedino kome bi nanijela štetu su, privremeno, budžetski prihodi.
- I zato se ni ovaj prijedlog neće usvojiti. Građanima bi moglo donijeti koristi ako bi se provelo uz odgovarajuće kontrole, da se te cijene zaista spuste, a ne da se poveća profit nekome, da neko zadrži iste cijene, uzme sebi razliku i ništa ne bi bilo za građane.
Ja bih to volio, ali teško je izboriti nultu stopu. U većini zemalja je niža, ali bi i niža od 17 posto bila dovoljna efikasna, recimo na pet posto da se spusti. Nažalost, uz sve argumente za i protiv, gotovo sam siguran da neće proći ni sada – kazao je Gavran.
Podsjetio je da je jedan od prijedloga za promjenu Zakona o PDV-u bio taj da se samo pomjeri rok uplate PDV-a, da ne bude desetog u mjesecu.
- Tu nema nikakvih negativnih posljedica, nije bio nijedan argument protiv, nije bilo nikakvog efekta na budžete, pa ako su to odbili, realno je da će i ovo što ima utjecaj na budžet – dodao je Gavran.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.