open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Nusret Selimović podnio ostavku na mjesto policijskog komesara u KS
Nusret Selimović, komesar Uprave policije  MUP-a Kantona Sarajevo, podnio je ostavku na tu funkciju.
31.01.2023. u 09:54
get url
text

Ova informacija potvrđena je Faktoru iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. 

Selimović je ostavku podnio jutros ministru Admiru Katici i v. d. premijerke Vlade KS Darji Softić-Kadenić. 

Selimović će nastavljati obavljati funkciju komesara do izbora njegovog nasljednika, a kako su nam kazali iz Uprave policije MUP-a KS, svoju odluku javnosti će pojasniti zvaničnim saopćenjem u toku dana. 

Danas je bila zakazana sjednica Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, a na kojoj je, navodno, trebala biti razmatrana i njegova smjena.

Selimović je očito odlučio preduhitriti Nezavisni odbor te je sam podnio ostavku. 

VEZANI TEKST - Okerić upozorava: Može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo

Selimovića je jučer "prozvao" predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, koji je upozorio da "zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo".

- U protekle tri godine Uprava policije koju predvodi policiji komesar Nusret Selimović nije odgovorila na ključne potrebe sigurnosnog sistema Uprave policije kao što su kapacitiranje ljudskim resursima i opremanjem Uprave policije neophodnim materijalno-tehničkim sredstvima - istakao je Okerić.

Iz Uprave policije MUP-a KS tim povodom su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da razlog zašto se od 2019. godine nisu provodile procedure unapređenja policijskih službenika u više činove, leži u činjenici da je za pokretanje i provođenje procedura unapređenja policijskih službenika u viši čin bilo neophodno da se donesu odgovarajući propisi i podzakonski akti.

U vezi sa navodima o "niskom izvršenju budžeta", naveli su da se radi o specifičnim javnim nabavkama za potrebe Uprave policije, posebno nabavke iz oblasti odbrane i sigurnosti, te da je početak ovakve javne nabavke uvjetovan ispunjenjenjem određenih uvjeta.

- Nabavka najvećeg dijela opreme je iz oblasti odbrane i sigurnosti - opreme koja se nabavlja po posebnoj proceduri, ali i opreme čiji uvoz zahtijeva posebne uvozne dozvole, te posebne izvozne dozvole država proizvođača opreme koja se nabavlja - saopćeno je, između ostalog, iz Uprave policije MUP-a KS.

U tom saopćenju naveli su da je "nemoguće ne postaviti pitanje: Da li iznesene tvrdnje potvrđuju medijske navode koji su pojavili u posljednja dva dana, a koji su se ticali 'već poduzetih koraka za smjenu policijskog komesara KS'?"

- Navodi da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i ja kao policijski komesar nismo odgovorili na ključne potrebe sigurnosnog sistema, očigledno nisu utemeljeni na činjenicama i našim rezultatima rada. Cijenim da je neozbiljno, i prema građanima neodgovorno, iznositi opasne tvrdnje da može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo, pogotovo ako se imaju u vidu svi ostvareni rezultati i efikasnost Uprave policije u prethodnom periodu, a koji su ostvareni nadljudskim naporima policijskih službenika i rukovodstva Uprave policije - bez obzira na opterećenost vrlo ozbiljnim problemima, preprekama i pritiscima. S tim u vezi, kao nezavisan, savjestan i odgovoran čovjek i policijski profesionalac - o svojim daljim koracima na poziciji policijskog komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo javnost ću svakako blagovremeno obavijestiti - naveo je Selimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.