open-navfaktor-logo
search
Lažni optimizam
O "Briselskom forumu", Bosić: Postaje komično; Kešo: "Trojka" se sprema napraviti najveće izdaje
Lažni optimizam u izjavama o napretku u evropskim integracijama Bosne i Hercegovine je postao komičan, ocijenio je za Faktor državni zastupnik Mladen Bosić jer "iza aktuelne vlasti nema nikakvih rezultata". Njegov kolega, zastupnik Safet Kešo smatra da optimizam predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto mora imati svoje temelje u realnosti.
07.12.2023. u 13:57
get url
text

VEZANI TEKST - Špago uoči sastanka u Briselu: Nisam siguran da će biti bilo kakvog pomaka

U Briselu je prije dva dana održan drugi Forum političkog dijaloga na visokom nivou sa Evropskom komisijom nakon čega je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Bojana Krišto, koja je predvodila bh. delegaciju, izjavila da očekuje da bi BiH u decembru mogla dobiti datum za otvaranje pristupnih pregovora sa EU-om.

Za Bosića nema šansi da će BiH dobiti pregovarački status.

- Najveća zasluga ove vlasti je njeno brzo fromiranje i sjedanje u fotelje. Iza nje nema nikakvih drugih rezultata. Uprkos tome što to pokušavaju prikazati kao veliki napredak, postoji nekoliko zemalja koje ne prihvataju da na takav način budu manipulirane. Pored Nizozemske, tu je, između ostalih, i Njemačka - kazao je Bosić (SDS).

Dodao je da, kada se iznesu činjenice na sto, svi vide da tu nema ništa što bi se moglo izdvojiti kao bilo kakav napredak, "uprkos tome što postoje lobisti na strani ove vlasti".

- Prije svega mislim na Hrvatsku i Mađarsku, koje pokušavaju prikazati drugačiju sliku od one realne u Bosni i Hercegovini. Žele prikazati kako je u BiH sve dobro. I taj lažni optimizam u izjavama... Svima je jasno da to već postaje komično – zaključio je Bosić.   

Prema riječima zastupnika Safeta Keše, optimizam koji gospođa Krišto, očigledno bazira na svojim, a i našim u cjelini, željama i emocijama, mora imati svoje temelje u realnosti.

- Gledano iz perspektive EU-a, ti temelji odista i postoje. Oni su geopolitičkog karaktera i odraz su imperativne nužnosti da se BiH otrgne iz kandži ruskog malignog utjecaja. Međutim, i tu dolazimo do funkcionalnog apsurda briselskog foruma. On leži u činjenici da je na taj forum pozvan Milorad Dodik – ključni promotor i aktivni implementator ruske antievropske politike u Bosni i Hercegovini - smatra Kešo.

Smatra da je Dodik čovjek koji se godinama suprotstavlja stabilizaciji stanja, jačanju naše države i društva i našem evropskom, a pogotovo euroatlantskom putu.

- Nažalost, na izborima poraženi lideri "Trojke", veoma reduciranih političkih i svih drugih kapaciteta, u dogovoru sa mentorima veoma upitnih namjera iz dijela međunarodne zajednice, prigrlili su Dodika kao svoga spasitelja, okupali ga milozvučnim porukama u javnosti i predstavili ga kao potpuno novog Dodika, kao "sunce koje se ponovo rađa" i s kojim SDA nije umjela da sarađuje.

Međutim, "pomračenje tog sunca" desilo se veoma brzo. Danas imamo društveno najtragičniji epilog cijele te priče jer temelji optimizma koji moraju biti izgrađeni ovdje u BiH, nažalost, ne postoje. Vrata EU-a stoje spremna, samo treba doći do njih, otključati ih i otvoriti. Ključem koji je u formi nekoliko ključnih zakona koje moramo usvojiti - smatra ovaj zastupnik.

VEZANI TEKST - Politički forum EU-a i BiH u Briselu: Nivo usklađenosti s kriterijima može biti postignut do kraja godine

Istakao je da, ako je suditi po veoma kakofoničnim izjavama ključnih nosilaca vlasti u BiH nakon jučerašnjeg foruma u Briselu, "to se neće dogoditi ni lahko ni brzo".

- Štaviše, bojim se da će se dogoditi sljedeće: nesposobna "Trojka", koja je sa svojim partnerima u vlasti (SNSD i HDZ) od 50 planiranih zakona u 2023. usvojila jedva pet koja je do / preko granica izdaje činila ustupke Dodiku i Čoviću da bi ostala u foteljama, koja nema s čim stati pred narod u smislu konkretnih rezultata te u otvaranju pregovora sa EU-om vidi jedinu šansu svoga opstanka na političkoj sceni - ranjivija je nego što je ikad bila i bit će spremna preći sve crvene linije ustupaka Dodiku i Čoviću i napraviti najveće izdaje.

Znajući to, Dodik i Čović mogli bi ih stegnuti u završnom kobnom političkom zagrljaju do pucanja kostiju - poručuje Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.