open-navfaktor-logo
search
Forum u New Yorku
O čemu je Lagumdžija razgovarao sa predsjednicom američkog Kongresa
Nepravda EU prema Sjevernoj Makedoniji i islamofobični nastupi prema Bosni i Hercegovini koji dolaze iz susjedstva, i šire se iz nekih evropskih centara, urušavaju kredibilitet EU u regionu
14.12.2019. u 15:56
get url
text

Na Forumu pod nazivom "Balkan na raskrsnici i budućnost euroatlantskih integracija", u organizaciji Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra (NGIC) i Nacionalnog Komiteta za američku spoljnu politiku u New Yorku, jedan od osnivača SPD-a i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija govorio je o razlozima zbog kojih je u interesu glavnih euroatlantskih faktora potrebna aktivnija uloga SAD na Zapadnom Balkanu.

-Nepravda EU prema Sjevernoj Makedoniji i islamofobični nastupi prema Bosni i Hercegovini koji dolaze iz susjedstva, i šire se iz nekih evropskih centara, urušavaju kredibilitet EU u regionu. Time se samo dodatno amnestiraju domaći lideri u Bosni i Hercegovini od njihove evidentne odgovornosti za bezperspektivnost i sve veći odlazak ljudi iz zemlje. Euroatlantska opredijeljenost građana Bosne i Hercegovine je uprkos svemu neupitna, ali za svaki zastoj na tom putu odgovornost imaju domaći, ali i međunarodni akteri- istakao je Lagumdžija.

Kaže da je doživio izuzetno iskustvo u zadnja dva dana provodeći ga u New Yorku.

-Pored radnog dijela bio je i onaj opušteniji gdje smo zajedno sa Kerry Kennedy posjetili Nasdaq te ozvaničili godišnju dodjelu nagrade Robert F. Kennedy Human Rights fondacije, tradicionalnim zvonom. Sa predsjednicom američkog Kongresa House Speaker Nancy Pelosi razgovarao sam o potrebi za za većim američkim prisustvom na Zapadnom Balkanu, a naročito za jačanje bosanskohercegovačke državnosti kao društva zajedničkih vrijednosti na ubrzanju Euroatlantskih integracija. Moram spomenuti i susret sa J.K. Rowling, književnicom najpoznatijom pa serijalu knjiga Harry Potter, ali i divnom ženom koja je godine posvetila siročadima koje pomaže da žive u porodicama umjesto u domovima- kazao je Lagumdžija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.