open-navfaktor-logo
search
Zvanična saopćenja
O čemu je Lajčak razgovarao sa Konakovićem i Nikšićem
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, koji je čestitao uspostavljanje vlade na svim nivoima, s posebnim akcentom na važnost uspostave vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine. 
01.05.2023. u 15:54
get url
text

Pozdravio je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine, te je stavio fokus na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. 

Izrazio je spremnost države članice Evropske unije da pomogne Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. 

Na sastanku je bilo riječi io ratifikaciji tri regionalna sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, o čemu je ministar Konaković kazao da se nada da će u Bosni i Hercegovini uskoro biti ratificirani, a po uzoru na zemlje regiona koje su to učinile ili su na putu da uči kao što su Crna Gora i Srbija.

Izrazio je uvjerenost da je novoformirano Vijeće ministara BiH za realizaciju značajnih energetskih, infrastrukturnih i svih drugih projekata, te da nema sumnje da će se uspostaviti koalicija o svim kvalitetnim projektima koji donose bolji životni ambijent za naše građane biti jedinstven. 

Ministar Konaković večeras će u Mostaru održati sastanke i sa domaćim liderima iz regije, gdje je za sutra planirano otvaranje Međunarodnog sajma privrede, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

I premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas sa Lajčakom. Teme razgovora bile su pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te koraci koje vlasti u Federaciji BiH trebaju poduzeti na tom putu.

Lajčak je dao podršku novoj Vladi Federacije BiH, te je izrazio nadu i uvjerenje da će nove vlasti u BiH ubrzano raditi na prevazilaženju blokada i saradnji na EU putu.

Premijer Nikšić je Lajčaka upoznao sa osnovnim smjernicama djelovanja nove Federalne vlade i reformama koje se planiraju poduzeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.