open-navfaktor-logo
search
Kakve su namjere
O čemu se govorilo u Beogradu: Regionalno tržište ili atak na energetsku suverenost BiH
U Beogradu su u četvrtak predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije dogovorili da će ulagati u obnovljive izvore energije i regionalno tržište kako bi zemlje regiona imale sigurnu energetsku budućnost.
18.11.2022. u 13:53
get url
text

VEZANI TEKST - Lideri Zapadnog Balkana se dogovorili o ulaganju u obnovljive izvore energije

Rezime je to konferencije "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu" koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Norveške. Kakve koristi BiH može imati od zajedničkog energetskog tržišta, stvara li se energetski otvoreni Balkan, da li ima političke pozadine ovog naizgled samo ekonomskog dogovora...

Amer Jerlagić, nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH i predsjednik Stranke za BiH, u analizi beogradskog sastanka razdvaja ekonomski i politički aspekt.

- Evropa je svjesna energetskog potencijala Zapadnog Balkana. Hidropotencijal, potencijal vjetra, sunca, svi ti obnovljivi izvori energije su sada u fokusu na globalnom planu.

Ne treba čuditi što je taj sastanak održan pod pokroviteljstvom Norveške jer je ova skandinavska država lider u Evropi kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Ovaj dogovor znači liberalnije odnose u regiji kada je u pitanju energetski sektor - kaže Jerlagić za Faktor.

VEZANI TEKST - Pronađeni posmrtni ostaci na gradilištu hidroelektrane Buk Bijela kod Foče

Politički aspekt cijele ove priče je mnogo složeniji, pa i opasniji za državu BiH.

- Nema suverene države bez njene suverenosti kada je u pitanju energija. Moramo biti veoma oprezni, šta ako susjedne države postanu na mala vrata vlasnici naših energetskih postrojenja, a sve pod pod fasadom tog nekog energetskog otvorenog Balkana - upozorava Jerlagić. 

Upravo je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu, u Beogradu po matrici svog partijskog šefa Milorada Dodika govorio o blokiranim projektima u režiji "političkog Sarajeva", spominjao je izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela na Drini... 

VEZANI TEKST - Kamen temeljac na Drini mimo države BiH: Zaštita će se, ako bude trebalo, tražiti i od međunarodnih institucija

- Pazite, Drina je granična rijeka i ona se ne smije prepustiti stranom ulagaču, izuzev u njenom srednjem toku gdje je granica BiH i Srbije. Zašto Beograd i Aleksandar Vučić tu ne predlažu zajedničke projekte sa BiH? Ne, njima je zanimljivije, a to nije tek tako, postati vlasnik postrojenja na teritoriji BiH.

To su HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci. Podsjećam da je planirano da Vlada Srbije bude većinski vlasnik HE Buk Bijela, to je atak na energetski suverenitet BiH. Također, mora se imati na umu da je Drina jedina rijeka koja ima neiskorišten energetski potencijal, čak 60 posto, i zato je svima zanimljiva, naročito komšijama - ističe Jerlagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.