open-navfaktor-logo
search
Iza zavjese
O čemu su razgovarali Peach i Power s Vučićem dok je zasjedao NSRS, je li Dodik dobio mig iz Beograda?
U utorak je u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska počelo trodnevno zasjedanje koje je na kraju jučer rezultiralo usvajanjem Nacrta zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti što je novi udar na državu Bosnu i Hercegovinu, njen ustavnopravni poredak, pravosudni sistem i imovinu.
11.02.2022. u 12:07
get url
text

VEZANI TEKST - Udar na državu: NSRS usvojio zakonske akte kojim se osniva entitetski VSTV i oduzima imovina BiH

Slučajno ili ne, u utorak je u Beogradu, upravljačkom centru razbijanja države BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao dva (ne)očekivana sastanka.

Vučić je prvo u jutarnjim satima oči u oči razgovarao sa Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, a navečer je imao online sastanak sa Samanthom Power, administratoricom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Stuart Peach

Radi se o izaslanicima britanske i američke vanjske politike koje su praktično jedinstvene kada je u pitanju kriza u BiH izazvana secesionističkom težnjama garniture iz RS-a.

Iz Vučićevog kabineta su nakon ovih sastanaka poslane poruke u kojima dominiraju floskule tipa "zajedničko zalaganje za održivi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, podrška konstruktivnom nastavku dijaloga, jačanje saradnje u regionu...".

VEZANI TEKST - Stuart Peach, britanski izaslanik, u utorak dolazi u BiH, Dodik se danas obrušio na njega

 

Podsjetimo, i Peach i Power su nedavno boravili u BiH i imali su niz poruka podrške našoj državi, a posebno treba izdvojiti onu o nužnosti funkcionisanja svih bh. institucija.

Upravo su potezi većine u NSRS-u i njihovo usvajanje antidržavnih dokumenata u suprotnosti s onim što o tome misle London i Washington. Zato ima smisla pretpostaviti da su Peach i Power "novom svesrspkom voždu" iznijeli kritike zbog novih secesionističkih poteza Banje Luke koju kontroliše Beograd.

Samantha Power

Tema razgovora vjerovatno je bilo i Kosovo, ali su možda na sto stavili nove moguće kaznene poteze prema Dodiku, pa se on, baš kao i predsjednica i premijer RS-a Željka Cvijanović i Radovan Višković nisu pojavili na "historijskom" glasanju o famoznom vraćanju bitnih nadležnosti sa države na entitet. Jesu li dobili depešu iz Beograda i po njoj se ponašali? 

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada

- Čudne stvari se dešavaju iza ove balkanske zavjese. Zapad ima dovoljno kompromitirajućih materijala za sve političke igrače u BiH, a opet dozvoljava sve ovo. Šta je bio predmet spomenutih razgovora Vučića sa Britancima i Amerikancima, ne znam, ali sve su opcije otvorene.

No, ono u što sam uvjeren jeste da Dodik ako bude radio mimo volje Vučića, on nema političku budućnost. Bude li neposlušan, krenut će hajka, medijska i politička na Dodika i on u toj igri nema šanse - kaže za Faktor Aleksandar Popov, direktor novosadskog Centra za regionalizam. 

O tome što Dodik i njegovi najbliži saradnici nisu bili u NSRS-u, Popov kaže:

- To je obična gluma Dodika koji računa na naivnost Zapada i šalje im poruku: Nisam ja glavni u ovome, to je narodna volja. Evo, vidite da su zastupnici predložili zakon, nisam ja ni vlada. Valjda Zapad neće nasjesti na to. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.