open-navfaktor-logo
search
Pozvao Schmidta na djelovanje
O Čovićevim prijetnjama eskalacijom: Očajnički potez političara koji klizi u drugu rusku ligu
Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, te otkloni dileme oko "legitimnog" predstavljanja u Domu naroda, a zatim zaprijetio da će, ukoliko se to ne dogodi, doći do eskalacije političke krize.
21.06.2022. u 17:46
get url
text

- Sada se primarno organiziramo oko toga i nastojimo da još neko od američke ili evropske administracije pomogne da djelovanje onih koji imaju autoritet, pa mogu mijenjati zakone i u ovom vremenu koje je ispred nas, što su nedavno prakticirali oko finansiranja izbora, otklone ove dileme provedbe odluke Ustavnog suda BiH oko legitimnog predstavljanja u Domu naroda – kazao je Čović i dodao:

- Ako se to ne dogodi, bojim se da ćemo nakon izbora imati jako puno problema, teško ćemo implementirati izborne rezultate. Politička kriza koju danas imamo mislim da bi trebala eskalirati, trebat će nam veliki napori da se to ne dogodi.

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić poručio je kako nikakve eksalacije neće biti i da se ovakvih prijetnji ne boji.

VEZANI TEKST - Čović o sudbini njegovog zakona u Zastupničkom domu: Nadam se da ima spremnih za iskorak, ali...

- Očajnički potez političara kojeg su neki svrstavali u šampiona evropskih integracija, a danas klizi u drugu rusku ligu – prokomentarisao je kratko Đonlagić.

Mirko Šarović, predsjednik Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakao je kako je Izborni zakon loš te ga treba mijenjati, ali da je to posao za domaće izabrane zvaničnike.

- Principijelno mi nismo nikad pozivali ili tražili od bilo kog visokog predstavnika da donosi i nameće odluke bilo koje vrste uključujući i zakone. U kakvoj mi to zemlji živimo ako to nameće neko drugi umjesto domaćih izabranih narodnih predstavnika – kazao je Šarović i dodao:

- Neprihvatljivo je da to radi bilo ko ko dolazi izvan ove zemlje. Ustav i Izborni zakon su u tom smislu posebno zaštićeni i u njih ne treba da dira niko, pa ni gospodin Schmidt ili neko sličan njemu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.