open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
O dopunama Krivičnog zakona 20. marta: Ko će podržati kažnjavanje narušavanja suvereniteta BiH
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedat će 20. marta, a na dnevnom redu naći će se i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predviđaju kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Parlamenta BiH.
09.03.2023. u 22:17
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici DF-a traže zatvorske kazne za one koji narušavaju suverenitet BiH, povod skandalozni Konaković

Dopune zakona, koje sadrže dva člana, predložili su zastupnici DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. One su u parlamentarnu proceduru upućene 24. februara, od kada ih svi mogu pronaći i pročitati na web stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a, rekao je da će podržati predložene dopune Krivičnog zakona.

Podršku će dati i Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA.

- Nismo još dobili zakon na uvid, ali imajući u vidu ono što su predstavnici DF-a iznosili u javnosti u vezi s dopunama Krivičnog zakona, ja ću kao zastupnik SDA, a ne sumnjam da će i druge kolege iz Kluba SDA, podržati ovaj zakon.

Zastupnici SDA su i do sada, a i ubuduće će, podržavati sva rješenja koja doprinose zaštiti suvereniteta države Bosne i Hercegovine i podržati ćemo i zakone koji omogućuju procesuiranje onih koji narušavaju ili dovode u pitanje suverenitet države – istakao je Špago.

Predrag Kožul, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a, kazao je da ne može komentirati prijedlog DF-a s obzirom na to da ga još nije vidio. Slično su nam rekli i iz Kluba zastupnika SDS-a / PDP-a / Za pravdu i red. Izjavu nismo dobili ni od Sanje Vulić, predsjedavajuće Kluba zastupnika SNSD-a, koja je bila na sjednici kluba kada smo je nazvali i rekla da će se javiti ako bude u prilici.

U samom DF-u su ranije ocijenili da dopune zakona možda i prođu Zastupnički dom, ali teško da će proći Dom naroda Parlamenta BiH.

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba DF-a, pojašnjavajući sam prijedlog i razloge za dopune zakona, kazao je da je nedavno bio pokušaj "isporuke" suvereniteta BiH.

- Da ne govorim o SNSD-u i HDZ-u koji to godinama rade, ali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Elmedin Konaković, op. a.) dogovara izmjene Izbornog zakona BiH s vladom druge države – rekao je, između ostalog, Dunović.

Dopune Krivičnog zakona

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.