open-navfaktor-logo
search
Porodica se snašla...
O Isakovom sukobu interesa nema ko da brine, društvene mreže "eksplodirale" na vijest o sinu direktoru
"Koliko ministar Ramo Isak ima djece i koliko još fotelja je rezervisano za njih, ključno je pitanje". Jedan je ovo od komentara građana Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama nakon što su mediji objavili informaciju da je Vlada Federacije BiH, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, gotovo jednoglasno imenovala Rusmira Isaka za direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. 
07.09.2023. u 13:56
get url
text

VEZANI TEKST - Rusmir Isak, sin ministra Rame Isaka, imenovan za novog direktora zatvora u Zenici

Gotovo jednoglasno, jer se kod izglasavanja Rusmira Isaka izuzeo njegov babo i ministar Ramo Isak. Valjda da ne bude u skobu interesa, iako sve upućuje da jeste u sukobu interesa.

Čak da je Ramo Isak i glasao za sina na sjednici, ali formalno nije, nikakvu sankciju ne bi snosio osim one političke i moralne, za koju aktuelna federalna vlast ne mari. 

Sukob interesa funkcionera u institucijama vlasti u FBiH još od 2013. godine nema ko utvrđivati, Zakon je mrtvo slovo na papiru. Naime, od 2013. godine kada je u Parlamentu Bosne i Hercegovine, za vrijeme koalicije na vlasti koju su činili gotovo iste stranke kao i sada, nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa oduzeta je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), pa Zakon u FBiH kao da ne postoji. 

Protiv takvog zakonskog prijedloga, kojim se razvlašćuje CIK u konkretnom slučaju, je tada glasalo devet zastupnika SDA i Stranke za BiH, dok su 26 zastupnika tadašnje vladajuće koalicije SDP, SBB, SNSD, SDS i HDZBiH glasali za usvajanje u Zastupničkom domu BiH. Zatim je ovo zakonsko rješenje usvojio i Dom naroda na sjednici održanoj 5. novembra 2013. godine.

VEZANI TEKST - Konaković ništa ne zna, pa ni to da je Zakon o sukobu interesa ruinirao njegov koalicijski partner SDP

Napomene radi, te 2013. u tom paketu su još bili Zakon o prebivalištu i Zakon o javnim nabavkama, ali i reduciranje budžeta institucija BiH na štetu Oružanih snaga BiH i državnih policijskih agencija. Zastupnici i delegati SDP-a, ali i drugih vladajućih stranaka, su pristali na zahtjeve SNSD-a kako ih Milorad Dodik ne bi izbacio iz vlasti, odnosno kako bi Zlatko Lagumdžija ostao na mjestu ministra vanjskih poslova, a Denis Bećirović u fotelji predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je CIK-u oduzeta nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa, pa u FBiH sve ove godine Zakon kao i da ne postoji. Utvrđivanje sukoba interesa i dalje je otvoreno pitanje u pristupanju naše države Evropskoj uniji, a dok ono ne bude riješeno, svjedočimo ovakvim imenovanjima, nepotizmu i drugim nečasnim radnjama bh. vlasti. 

Kako Faktor saznaje, tačka dnevnog reda danas na Vladi FBiH koja se odnosila na razrješenje prethodne uprave KPZ Zenica i imenovanje nove, nije sadržavala ime novog direktora. Ime je na samoj sjednici prvi put izgovorio ministar pravde Vedran Škobić (HDZ), koji je i predložio Isaka za direktora. 

- Ministaru Škobiću je bilo vidno nelagodno, ali takav je bio politički dogovor. Niko nije postavljao pitanja, nije se raspravljalo, Ramo Isak je tražio izuzeće kod glasanja i stvar je brzo okončana - objašnjava naš sagovornik u Vladi FBiH. 

VEZANI TEKST - Zastupnik Isak se "malo" zbunio, najavio odustajanje od imenovanja za dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH

Pretpostavlja se da je federalni zastupnik Arnel Isak, drugi sin ministra Isaka, odustao od kandidature za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma u zamjenu za bratovo postavljenje za direktora. 

Također, konkursa za direktora KPZ Zenica nije bilo, jer zakon koji regulira ovu oblast ostavlja mogućnost raspisivanja konkursa, ali i i ne mora biti raspisan, nego resornom ministru se daju ovlasti da Vladi predloži imenovanje kandidata. 

Nakon imenovanja Isaka mlađeg za direktora, društvene mreže su "eksplodirale". Izdvajamo neke od komentara:

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.