open-navfaktor-logo
search
U Sarajevu ništa novo
O sigurnosnoj situaciji: Forto nespreman, Selimović zloslutan, građane na Facebooku morao "tješiti" Katica
Dvije eksplozije uznemirile su građane Sarajeva u posljednja 24 sata.
15.02.2022. u 21:53
get url
text

VEZANI TEKST - Šest ubistava i 15 pokušaja ubistava u KS tokom 2021., broj krađa vozila drastično povećan

Za jednu od njih, koju je, kako će se ispostaviti, uzrokovala bomba bačena na kafić u naselju Pofalići, spekulira se da bi mogla biti povezana sa nedavnim vatrenim obračunima u ovom naselju, a u kojima su ubijeni najprije Mehmed Ramić, a nedugo potom i njegov prijatelj Kenin Lukač.

Bomba je bačena na kafić u kojem se, navodno, okuplja društvo povezano sa Adelom Kabašom, osumnjičenim za ubistvo Ramića, koji je u bjekstvu. Iz MUP-a to nisu željeli komentirati.

Na Dobrinji večeras prijavljena otmica, pa pucnjava. Paljevine vozila u glavnom gradu gotovo svakodnevne, krađe automobila ponovo u porastu, bahati vozači gaze nam djecu na pješačkim prelazima. Građani su s pravom uznemireni.

Na sve to, prvi čovjek Kantona Sarajevo, Edin Forto, zatečen pitanjem novinara o sigurnosnoj situaciji. Nije se, kaže, za to pripremio, nema mu ministra, odgovorio je novinaru Klixa.

- Najavili smo priču o ponderu, ovo drugo... Znači nisam spreman, nema mi ministra. Nije fer. Niste mi ništa rekli, nije press za druge stvari. Samo mi je najavljen ponder i zato sam ostao da odgovorim na to pitanje - kazao je Forto.

VEZANI TEKST - Komesar najavljuje: Moguće da će biti još nemilih događaja u Sarajevu

Nekoliko sati nakon toga, na N1 se, valjda kako bi "izvadio situaciju" ukazao komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović.

Za razliku od Forte, došao je "naoružan informacijama". Veli da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, a sve to na osnovu statističkih pokazatelja. Istih onih statističkih pokazatelja prema kojima je, ilustracije radi, broj saobraćajnih nesreća u odnosu na prethodnu godinu smanjen. Problem je "samo" što je broj poginulih i teško povrijeđenih u tim nesrećama povećan.

Kaže komesar da je policija spremna odgovoriti na buduće izazove, toliko spremna da komesar "mrtav hladan" najavi da su mogući "novi nemili događaji", jer je "palo puno narkotika", a "sve je to povezano za Sky aplikacijom" i "stvari se dešavaju uzročno-posljedično". 

Jasno je da se neki događaji ne mogu prevenirati, ali doći u TV emisiju i najavljivati moguće nemile događaje u najmanju je ruku neozbiljno. Čak i kad "vadiš" premijera koji, možeš misliti, nije znao šta će ga novinar pitati, pa se nije "spremio za čas".

O svemu se na kraju, a kako drugo nego putem Facebooka, oglasio i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.

VEZANI TEKST - Automafija se konsolidirala: Dok se Katica hvali "kapitalcima", u Sarajevu raste broj ukradenih vozila

- MUP Kantona Sarajevo u potpunosti je operativan, sa svim svojim policijskim službenicima. Prisutni smo na terenu. U slučaju nemilih događaja reagujemo odmah, kao što potvrđuju medijski izvještaji. Jednako kao što od kompleksnih slučajeva ne odustajemo dok ih ne riješimo i to je dobro poznato javnosti. Budno pratimo sva dešavanja u KS. Razumijemo zabrinutost građana koja je narasla tokom posljednjih nekoliko sedmica. Iako nam statistika pokazuje da smo u prosječnom periodu po broju zločina, saobraćajnih nesreća, teških krivičnih djela itd., imali smanjenje trenda tih oblika kriminala, dodatno ćemo intenzivirati mjere - napisao je Katica na Facebooku.

Istom onom Facebooku na kojem je onomad objavio da su "popadali" neki "kapitalci", za koje, iako smo se uistinu trudili da saznamo ko su, nikad to nismo uspjeli.

- To je naš posao koji ćemo obaviti, držati sigurnost na nivou koji se od nas očekuje i na usluzi stanovništvu Kantona Sarajevo - pokušao je građane utješiti Katica.

Živi bili, pa vidjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.