open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
O zakonu o minimalnoj plaći u Federaciji na hitnoj sjednici 5. oktobra
Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zbog velikog broja zahtjeva za razmatranje zakona o minimalnoj plaći, trebalo bi da bude zakazana 5. oktobra, potvrdio je za Faktor Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.
19.09.2022. u 13:23
get url
text

Zaimović kaže da bi se na dnevnom redu mogao naći i zakon o komunalnim taksama.

- Imao sam mnoštvo zahtjeva za održavanje hitne sjednice na temu nacrta zakona o minimalnoj plaći. Odlučio sam da sjednicu zakažem 5. oktobra. Dakle, nakon izbora kako nikome ne bismo pružili priliku da pravi kampanju u Parlamentu FBiH.

Prije toga ću provjeriti još jedanput da li postoje bilo kakve prepreke da mi zasjedamo nakon izbora, mada naš mandat traje četiri godine - kazao nam je Zaimović.

Mirsad Zaimović

Upitali smo ko je tražio održavanje hitne sjednice.

- Više klubova stranaka je tražilo zakazivanje sjednice, u konačnici svi klubovi su potpisali ranije slaganje da se razmatra zakon o minimalnoj plaći. Moram kazati kako su tri-četiri zakona o minimalnoj plaći puštena u proceduru. Među njima je i ono što je predložio Savez samostalnih sindikata BiH (tražili minimalnu plaću 1.000 KM).

Kakvo će rješenje biti, izdefinisat će se kroz javnu raspravu. Na hitnoj sjednici, da bude jasnije, neće biti zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Kada zakon o minimalnoj plaći prođe nacrt i dođe u fazu da bude usvojen u konačnom tekstu, tada će se u paketu donositi taj i zakoni o doprinosima i porezu na dohodak - rekao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.