open-navfaktor-logo
search
Pada li većina
Obavijest SDP-a Goražde čudna njegovim zastupnicima: O odlasku u opoziciju će čekati stav centrale
Kantonalni odbor SDP-a Goražde jučer je javnost izvijestio o odluci o istupanju iz većine u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i učešća u Vladi BPK. Međutim, za realizaciju odluke će SDP-ovi funkcioneri ipak sačekati stav centrale ove stranke u Sarajevu.
15.02.2024. u 14:15
get url
text
Sjednica Skupštine BPK
Sjednica Skupštine BPK

VEZANI TEKST - SDP Goražde donio odluku o istupanju iz parlamentarne većine u BPK

U Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona SDP ima dva zastupnika, Amira Sijerčića i Edina Mujkovića, a u Vladi ima ministra unutrašnjih poslova Nusreta Hubjera.

- Čekamo stav centrale. Ne bismo sada davali izjave. Čudna je ta obavijest. Mi nismo bili na toj sjednici Kantonalnog odbora SDP-a iz privatnih razloga. Ali obavijest nema obrazloženja pa nas malo čudi – kazao nam je zastupnik SDP-a Amir Sijerčić.

Većinu u Skupštini BPK čini 15 zastupnika, a bez dva SDP-ova ona spada na 13 zastupnika, što je tijesna većina.

- Za većinu i treba 13 zastupnika, ali ako bi istupio još neko, bilo bi krizno. Međutim, koliko sam načuo, ova dva zastupnika SDP-a ostaju u koaliciji – rekao nam je Džebrail Bajramović, jedini zastupnik stranke Bh. Demokrati-Džebrail Bajramović, koja je dio skupštinske većine.

Kazao je da ga je iznenadio dopis SDP-a Goražde, te da se "nešto desilo" unutar te stranke.

- Ne znam da li je vrh SDP-a znao za odluku predsjednika SDP-a Goražde. Ali mislim da to neće utjecati na koaliciju – dodao je Bajramović.

Izjavu Ernesta Imamovića, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Goražde, nismo uspjeli dobiti jer je bio nedostupan na telefon.

Većinu u Skupštini BPK formiralo je osam stranaka, i to Narod i pravda i Novi početak sa po tri zastupnika, sa po dva zastupnika Stranka za BiH, Nova politička inicijativa i SDP, te po jednim zastupnikom Bh. demokrata, SBB-a i Nezavisne građanske liste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.