open-navfaktor-logo
search
Priprema se otvaranje
Obećano 300 hiljada KM za pomoć trgovcima nakon požara na pijaci Kvadrant
Požar koji je progutao pijacu Kvadrant u sarajevskom naselju Otoka koji je izbio 5. novembra prouzrokovao je milionsku štetu najviše onima koji su prodavali graderobu, ali šteta je nanesena i stanarima zgrade koja se nalazi uz samu pijacu.
23.11.2023. u 19:04
get url
text
Pijaca Kvadrant
Pijaca Kvadrant

VEZANI TEKST - Grad Sarajevo će izdvojiti 100 hiljada KM za pomoć nakon požara na pijaci Kvadrant

Pijaca je nakon požara očišćena i priprema se za ponovno otvaranje iako se još uvijek ne zna šta je bio uzrok požara. U međuvremenu vodi se rasprava kako osigurati bar dio novca da se nadoknadi milionska šteta nakon požara na pijaci Kvadrant, a i stanari oštećene zgrade u požaru traže ko će njima nadoknaditi štetu.

Pijaca je osigurana u jednoj osiguravajućoj kući između ostalog i od požara, kaže Jasmin Terović, direktor KJKP Tržnice-pijace Sarajevo.

- Na osnovu našeg zapisnika i komisije osiguravajuće kuće utvrđena je knjigovodstvena vrijednost imovine i na osnovu toga će se procjenjivati šteta. Naše preduzeće trebalo bi dobiti novčanu odštetu za sve ono što je nastradalo od opreme, odnosno kontejnera. Međutim, jedno je knjigovodstvena vrijednost, a drugo je tržišna vrijednost, ali to sada ostaje da osiguravajuća kuća procjeni i to će naplatiti Pijace-tržnice – kaže Terović.

Hoće li nešto od nadoknade štete dobiti i ljudi koji su radili na pijaci i plaćali najamninu za štandove preduzeću Tržnice-pijace.

- To zavisi od korisnika do korisnika, odnosno da li neko osigurao svoju robu. U ugovorima koji smo potpisali s njima piše da preduzeće ne odgovara za štetu kada je u pitanju njihova roba koju prodaju na pijaci – istče Terović.

VEZANI TEKST - Vlasnici štandova u "Kvadrantu" sumnjaju: Požar izbio u dijelu pijace koji je prazan, zašto se vatra proširila tako brzo?

Općinska komisija Civilne zaštite Novi Grad pravi procjenu štete nakon požara. Hoće li i građani čiji su stanovi oštećeni u požaru u ulici Radenka Abazovića dobiti odštetu? Za sada se ne zna ko će i dobiti odštetu, ali se zna da će pomoć biti upućena sa nekoliko adresa u Sarajevu.

Općina Novi Grad izdvojit će iz budžeta 200 hiljada maraka iz budžeta za pomoć samostalnim obrtnicima čije su radnje izgorjele u požaru. Grad Sarajevo kako je obećala gradonačelnica Benjamina Karić donirat će 100 hiljada maraka.

Pomoć radnicima pijace Kvadrant obećala je i Vlada Kantona Sarajevo, ali još nije odlučeno o kojem novčanom iznosu se radi. Da bi se obećana novčana pomoć isplatila trebat će vremene, jer se mora ispoštovati zakonska procedura.

Na pijaci Kvadrant bilo je 175 boksova sa 55 korisnika, koji su plaćali i poreze na osnovu samostalne djelatnosti. Direktor Terović još ne zna kada će pijaca ponovo početi sa radom. U toku je izrada novog idejnog projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.