open-navfaktor-logo
search
Organizacioni odbor
Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici uz posebne epidemiološke mjere
Obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica iz jula 1995. godine uvjetovano je i ove godine pandemijom koronavirusa i mjerama koje su na snazi s ciljem prevencije širenja pandemije, objavili su iz Organizacionog odbora, prenosi Anadolu Agency (AA).
16.06.2021. u 16:16
get url
text

Ističu da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu i sve će biti spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula.

- Prilikom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici brojni zvaničnici iz cijelog svijeta su tokom komemoracije uputili svoje videoporuke. Komemoracija žrtvama genocida u okviru obilježavanja 26. godišnjice će, i pored bolje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, biti realizirana na bazi prošlogodišnjeg obilježavanja, što znači da će strani zvaničnici, ukoliko ne mogu lično prisustvovati obilježavanju, i ove godine moći uputiti videoporuke - navode iz Organizacionog odbora.

Dodaje se da Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica očekuje u periodu do 1. jula ove godine prispjeće odgovora na pozivna pisma upućena diplomatsko-konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u BiH i nakon toga će sačiniti detaljan program komemoracije.

- Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica u pripremi svih aktivnosti u okviru obilježavanja pristupa odgovorno s ciljem zaštite zdravlja osoba koje će biti prisutne na komemoraciji i dženazi 11. jula. Sve aktivnosti i sadržaji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, posebno "Marš mira", kao i biciklistički i motomaratoni, bit će održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije - istakli su iz Organizacionog odbora.

Također, obavještavaju javnost i građane da ni ove godine neće biti organizovanog prijevoza u Potočare na dan komemoracije, dženaze i ukopa identifikovanih žrtava genocida.

- Obaveza nam je da 11. jula ove godine iz Srebrenice, kao i prethodnih godina, pošaljemo poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida jer to žrtve zaslužuju - zaključuju iz Organizacionog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.