open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Obilježavanje 28. godišnjice pada Zaštićene zone UN Žepa
U Žepi će 27. jula biti proučena tradicionalna Šehidska dova, a centralna manifestacija povodom obilježavanja 28. godišnjice pada Zaštićene zone UN-a Žepa i zločina na ovom području počet će u 11 sati.
26.07.2023. u 10:05
get url
text

Brojnim sadržajima i ove godine se obilježava Dan sjećanja na pad Zaštićene zone UN-a Žepa, a ovim povodom, 25. jula u haremu Alipašine džamije u Sarajevu proučen je Jasin komandantu Žepske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Avdi Paliću i šehidima Mehmedu ef. Hajriću i Amiru Imamoviću, a u Šehidskom mezarju Kovači prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću i šehidu “Zlatnom ljiljanu” Sinanu Ćeski i bosanskim šehidima.

Jutros je krenula prva etapa Hoda slobode Kladanj-Źepa “Da se ne zaboravi i ne ponovi”. Učesnici Hoda slobode kretaće se pravcem Kladanj (Turalići) - Debelo Brdo - Nevačka - Džimrije - Stoborani, gdje je predviđen doček i prenoćište.

Drugog dana marša previđena je etapa od Stoborana do Žepe.  U okviru programskih aktivnosti u srijedu, 26. jula, planirana je i posjeta i obilazak za omladinu iz Žepe. 

Za 27. juli osiguran je prijevoz u 7.00 sati sa sljedećih lokacija: Dobroševići- Stup-Vjećnica -Žepa (prvi autobus), Sokolje-Vogošća-Vijećnica -Žepa (drugi autobus), Kakanj-Visoko-Ilijaš-Vogošća-Vijećnica-Žepa (treći autobus), Hadžići-Ilidža-Vijećnica-Žepa (četvrti autobus) i Goražde-Rogatica-Borike-Budeta-Žepa (peti autobus).

Program na platou Memorijalnog centra Žepa 1992-1995. u četvrtak, 27. jula, počet će u intoniranjem himne, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i obraćanjem zvanica, a bit će nastavljen u džamiji Šehida Mehmed-ef. Hajrića mevludskim programom i zikrom, te obraćanjem reisu-l-uleme i Šehidskom dovom. 

U 14.00 sati planirano je otvaranje Šehidskog spomen obilježja u Slapu, a cjelodnevni program biće završen u haremu žepske džamije u 20.30 sati dokumentarnim filmom Avde Huseinovića “Lica iz Bosne” o logorima za Bošnjake u Srbiji i Crnoj Gori 1992.-1995.

U haremu džamije Mehmed ef. Hajrić 2019. godine otvoren je Memorijalni centar u Žepi, gdje su ispisana imena 495 ubijenih Žepljaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, saopćeno je iz Organizacionog odbora obilježavanja 28. godišnjice pada Zaštićene zone UN Žepa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.