open-navfaktor-logo
search
Antifašisti
Obilježen 27. juli - Dan ustanka naroda BiH na Spomen-parku Vraca u Sarajevu
U okviru obilježavanja 27. jula - Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine i 75 godina djelovanja SABNOR-a BiH, večeras je na Spomen-parku "Vraca" uprilično polaganje cvijeća.
27.07.2023. u 21:11
get url
text

Cijeće su položili predstavnici udruženja antifašista, SABNOR-a, te kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, a na istome mjestu u okviru obilježavanja Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine bit će upriličen svečani prijem, prigodno izlaganje o značaju ustanka, te održan svečani koncert Orkestra Oružanih snaga BiH.

Dan ustanka naroda BiH obilježava se kao godišnjica oružane akcije koju su 27. jula 1941. godine izveli gerilski odredi Bosanske krajine.

FOTO: Fena

Na poziv i u organizaciji KPJ podignut je općenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije. Taj datum uzet je kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora, odnosno fašizma.

- U vremenu kada su temeljne vrijednosti ustanika od prije 81 godine ponovo ugrožene ovo je pravi trenutak da pozovemo sve Bosance i Hercegovce da se nadahnu odlučnošću ustanika iz 1941. godine i danas, demokratskim sredstvima, ponovo osvoje uskraćene slobode, jednakost i socijalnu pravdu - saopćili su iz SABNOR-a u povodom obilježava tog datuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.