open-navfaktor-logo
search
Raste broj oboljelih
Obilježen Međunarodni dan borbe protiv raka dojke: U FBiH 313 žena i dalje čeka na terapiju
 Otvaranjem Dana ružičaste vrpce u subotu je u Sarajevu počelo obilježavanje mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.
07.10.2023. u 13:13
get url
text

VEZANI TEKST - Oko 200 žena sa karcinomom dojke čeka terapiju; Glušac: Zvali smo predstavnike Vlade FBiH na sastanak, nisu došli

Dani ružičaste vrpce počeli su svečanim defileom bajkera kroz grad s kojima su se provozale žene oboljele od karcinoma. Na Marijin-Dvoru, ispred SCC-a žene sa dijagnosticiranim karcinomom dojke su izvele performans "Živa, ružičasta vrpca", kao i perfomans posvećen 313 žena oboljelih od raka dojke koje se nalaze na listama čekanja za terapiju u FBiH.

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke s ciljem podizanja svijesti i promovisanja pravovremene i učinkovite kontrole, dijagnoze i liječenja žena širom svijeta obilježava se 19. oktobra.

Ovoj globalnoj akciji priključilo se i Udruženje Renesansa, koje okuplja nekoliko stotina oboljelih žena iz Sarajeva, ali i drugih bh. gradova.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke Renesansa, podsjetila je da već 24 godine svakog oktobra obilježavaju mjesec borbe protiv karcinoma dojke kako bi skrenuli pažnju javnosti na opaku bolest koja sve više uzima maha.

{$galerijaFotografija}

- S obzirom na to da je enorman broj žena koje se nalaze na listama čekanja za terapiju, zahtijevamo od Vlade da konačno usvoji naše zahtjeve i da odvoji iz svog rebalansa budžeta novac za ovu tešku kategoriju, to jest za 1.771 pacijenta raznih vrsta bolesti koje su na listama čekanja. Svakim danom broj oboljelih raste, a naredne godine se očekuje da će biti 30 posto više pacijenata nego trenutno - rekla je Glušac.

U nedjelju će se također na Marijin-Dvoru realizovati ulična akcija podizanja svijesti o karcinomu dojke. Udruženje će u saradnji sa stručnjacima sljedeće sedmice održati niz predavanja te Dane otvorenih vrata.​​​​​​​

IMG_20231007_124209.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.