open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena 16. tužna godišnjica: Položeno cvijeće u spomen na tragično nastradale bebe Dječijeg doma
Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Endom Pavić Pečenković, zajedno s predstavnicima Grada, Općine Centar, te upravom KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave", danas je, na 16. godišnjicu stradanja šest beba koje su izgubile život u požaru u Domu na Bjelavama, položila cvijeće na njihove mezare i spomen-obilježje na gradskom groblju "Vlakovo".
22.04.2023. u 19:23
get url
text

U požaru koji je na današnji dan 2007. godine izbio na trećem spratu Kantonalne javne ustanove "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" - Dječiji dom "Bjelave" smrtno je stradalo šest beba - četiri dječaka i dvije djevojčice, štićenici ove ustanove. Tada je teže i lakše povrijeđeno 18 djece iz Doma Bjelave, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.  

Tog tragičnog dana nastradali su: Bostandžija Medina, Akmadžić Al'Dina–Dalal, Čustović Amin, Šabanović Džemal, Pejanović Damir, Krasnići Faik, svi rođeni 2006. godine.

Ministrica Pavić Pečenković je, ovim povodom, kazala kako će resorno ministarstvo koje predvodi zajedno sa svim uposlenicima i rukovodstvima socijalnih ustanova poduzeti sve kako se ovakvi tragični događaji nikada više ne bi desili.

- I u ovom mandatu učinit ćemo sve kako bi sigurnost naših štićenika u ustanovama socijalne zaštite bila na najvećem nivou. Također ćemo raditi i na kadrovskom i materijalnom kapacitiranju naših ustanova, sve s ciljem osiguranja kvalitetnijih prava korisnicima kojima je naša pomoć i podršku potrebna - kazala je ministrica Pavić Pečenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.