open-navfaktor-logo
search
Kod Mostara
Obilježena 19. godišnjica pogibije bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog
Na lokalitetu Matića brdo kod Mostara danas je obilježena 19. godišnjica pogibije bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog. 
26.02.2023. u 14:44
get url
text

Delegacije Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, predvođene ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nesićem i ministom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim su polaganjem vjenaca odale počast predsjedniku Borisu Trajkovskom, koji je zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično nastradao u padu aviona 2004. godine prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Ministar Nešić je kazao da je ova tragedija donijela veliki gubitak za cijeli region. 

- Tragedija koja se desila na ovom mjestu, još jedan je podsjetnik da nesreće dolaze same i nenajavljene, a da za dobro i za sreću svi mi moramo da ulozimo mnogo volje, truda i energije. Predsjednik Trajkovski bio je posvećen izgradnji dobra za svoju zemlju, ali i za sve države našeg regiona. Bio je dokazani prijatelj BiH i svih naroda koji žive u njoj. Bio je čovjek koji je tražio rješenja, koji je radio na jačanju odnosa i saradnje. Zbog toga se i nakon 19 godina od tragične pogibije, sa velikim respektom prisjećamo velikog prijatelja i žalimo što smo izgubili ovog iskrenog zagovornika boljeg i prosperitetnog regiona. I tog 26. februara, kada smo čuli tu tužna vijest, bio je na putu i misiji povezivanja i jačanja saradnje. Stoga je njegov odlazak, veliki gubitak ne samo za Makedoniju i BiH već i cijeli region - kazao je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.