open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice
Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, "Dizdareva njiva", "Krive strane I", "Seljani" i "Borike-Kazani", odata je počast ubijenim Bošnjacima
19.06.2019. u 17:08
get url
text
Tokom agresije na BiH u ovom gradu je ubijeno oko 1.500 Bošnjaka, uglavnom civila

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba "Suza" danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, "Dizdareva njiva", 2Krive strane I", "Seljani" i "Borike-Kazani", odata je počast ubijenim Bošnjacima.

Prema podacima udruženja, tokom agresije na BiH u ovom gradu je ubijeno oko 1.500 Bošnjaka, uglavnom civila.

Fatima Kerla već 27 godina traga za posmrtnim ostacima oca i tri brata.

- Tražimo ih od 1992. godine. Oni su odvedeni ujutro iz kuće i od tada im se gubi svaki trag. Majka mi je pričala da su na Borike odvedeni a kasnije u logor Sušica i nikad ništa ne znamo ni gdje su ni šta su. Mi znamo kako nam je - kaže Fatima.

U Rogatičkim grobnicama Mevzeta Omanović pronašla je oca i amidže ali još uvijek traga za bratom Omerom.

- I njih su odveli iz kuće, ali mog brata i dalje nema - kaže Mevzeta.

Majda Ćurevac predsjednica Udruženja porodica nestalih "Suza" naglašava da se za posmrnim ostacima većine ubijenih i dalje traga.

- Mi danas polažemo 344 buketa svijeća za toliko ekshumiranih i identificiranih žrtava iz masovnih grobnica, ne uključujući pojedinačne. Dakle nismo pronašli ni pola nestalih. Obilazimo deset od ukupno 22 masovne grobnice, a podignuto je samo nekoliko optužnica i dvije-tri osobr su optužene. Duboko smo razočarani radom tužilaštva, SIPA-e i to je sistem za gašenje - kaže Ćurevac.

Uz odavanje počasti žrtvama na lokacijama masovnih grobnica, u gradskoj, Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici pred njihove duše proučen je tevhid, poklonjena zajednička hatma te proučen jasin i dova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.