open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena 27. godišnjica stradanja mještana Bojnika, Ahatovića i Dobroševića
Kroz logore u Novom Gradu prošlo je oko 550 osoba
02.06.2019. u 13:42
get url
text

Polaganjem cvijeća brojnih delegacija na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u dvorištu Osnovne škole "Mustafa Busuladžić" u Dobroševicima, obilježena je 27. godišnjica stradanja mještana Bojnika, Ahatovića i Dobroševića i formiranja prvog logora na području općine Novi Grad Sarajevo.

Prema podacima kojima raspolaže Udruženje logoraša, kroz logore u Novom Gradu prošlo je oko 550 osoba, od čega kroz Veliki hangar 113, Mali hangar 90, Distributivni centar 105 i Kisikana 243 osobe. Sreću da prežive svirepa mučenja imali su rijetki.

Suvada Srnja, sa dvoje djece od tri i devet godina, mjesec dana provela je u logoru Kalinovik. Danas, iako 27 godina poslije, teško govori o nemilosrdnim događajima koje je preživjela.

- Najviše me boli što se fizičkog i psihičkog maltretiranja iz logora ne sjećam samo ja, nego i moja djeca. I danas su vidne njihove traume i ožiljci koji ne prolaze. Supruga nikada nisam pronašla, a bol sa kojom živim svakog dana mogu shvatiti samo oni koji su doživjeli isto. Rane su otvorene i mislim da nikada ne mogu zarasti - rekla je Srnja.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić neveo je da je Općina Novi Grad Sarajevo je 2. juni uvrstila u kalendar značajnih datuma i događaja i tom danu pridaje poseban značaj, prisjećajući se svojih sugrađana koji su u logorima na području Novog Grada tokom rata od 1992. do 1995. odvođeni, mučeni i na svirep način ubijani.

- Mnogo žrtava je ovdje stradalo, a nastavak ove tužne priče je Sokolina, koja se dogodila 14. juna kada su 52 čovjeka povedena na razmijenu, od čega je 48 mučenički ubijeno. Ovi ljudi su proživljavali strahote, ponižavanja i mučenja koja ne smijemo i nećemo zaboraviti - kazao je Delalić.

Predsjednik Udruženja logoraša i logorašica Novi Grad Ismet Salihagić poručio je da 2. juni treba da bude snažna poruka svim generacijama koje dolaze i da nikada ne smiju zaboraviti ono što je zadesilo njihove najmilije.

Prilikom obilježavanja učenice OŠ "Mustafa Busuladžić" izvele su prigodan recital, posvećen šehidima i državi Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.