open-navfaktor-logo
search
Zločin
Obilježena 28. godišnjica stradanja u Lokanju: Sjećanje na 67 ubijenih bošnjačkih civila
Učenjem tevhida u džamiji Centar i obilaskom šehidskog mezarja u Teočaku je obilježena 28. godišnjica zvjerskog ubistva 67 bošnjačkih civila u mjestu Lokanj.
14.07.2020. u 15:52
get url
text

Stanovnici sa prostora Teočaka su 14. jula 1992. godine krenuli put slobodne teritorije na području Sapne, a pripadnici Vojske RS-a su im napravili zasjedu u Lokanju.

U opštem metežu ubijeno je 67 civila, čiji su posmrtni ostaci razmijenjeni nekoliko mjeseci kasnije.

- U koloni je bio moj sin Asim koji je tada imao 22 godine. Nakon zasjede u kojoj su pobijeni, njihova tijela su izmasakrirana. Dobro se sjećam dana kada su u Teočak poslati njihovi posmrtni ostaci. Po tri glave su bile u jednoj vreći - kaže Alija Salkanović, otac ubijenog Asima.

Kolonu smrti preživio je Raif Salkanović. Sjeća se trenutka kada je kolona presječena i kada je nastupio opšti metež.

- Ležao sam na njivi i puzio po međi. Ostali civili koji su bili u koloni gađani su različitim vrstama naoružanja. Imao sam sreće da preživim, a poslije da se domognem Zečije kose - prisjeća se Raif Salkanović.

Pred Sudom BiH za zločin u Lokanju nad bošnjačkim civilima sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Optužnica ih tereti da su napali kolonu civila iz Teočaka 14. jula 1992. godine. U napadu je ubijeno 67 civila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.